Stora Exportpriset. Design of the Decade. Red Dot Design Award. Babybjörn är en av Sveriges största exportsuccéer under de senaste åren. Hittills har mer än 30 miljoner småbarn burits nära sina föräldrar i en bärsele från BabyBjörn. Och antalet ökar för varje år.

BabyBjörn är ett svenskt familjeföretag som tillverkar produkter för de yngsta barnen och deras föräldrar. Kunderna finns i ett 50-tal länder över hela världen.

– Vår första babysitter kom ut på marknaden redan 1961. Sedan kom en resesäng, en matstol och ett skötbord, säger Krister Lann, it-chef.

Företagets grundare Björn Jakobson och hans fru Lillemor fick fyra barn. Under uppväxten inspirerade barnen till utveckling av produkter som löste vardagsproblem. Björn och Lillemor är fortfarande aktiva i företaget.

– Björn är styrelseordförande och Lillemor är kreativt ansvarig.

 

E-handel – en säljkanal som växer

BabyBjörn arbetar dels via egna dotterbolag, dels via återförsäljare.

– Omkring hälften av vår totala försäljning sker via e-handlare som Amazon. Och andelen ökar.

Huvudkontoret för BabyBjörn finns i Stockholm. Företagets logistik- och kvalitetscentrum ligger i småländska Lanna.

– En stor del av våra komponenter i plast, trä och metall tillverkas här i Småland. Den textila produktionen sker i Kina, Vietnam och Turkiet, säger Krister Lann.

BabyBjörn har byggt in LogTrade 2.0 i affärssystemet Microsoft Dynamics AX.

Beställningar från exempelvis Amazon går direkt in i affärssystemet. 

– Vi har fyra stationer med totalt 10–15 personer som arbetar med LogTrade 2.0 via affärssystemet. Det är praktiskt, användarvänligt och sparar tid att arbeta i ett enda system.

Babybjörn använder även Control Tower – en internetbaserad tilläggstjänst till LogTrade 2.0 som samlar all sändningsinformation på ett ställe.

– Det ger oss möjlighet att överblicka, analysera och delegera transportdata i realtid.

 

Alla produkter i ett system

Målet för Babybjörn är att hela tiden ha så bra och kostnadseffektiva lösningar som möjligt. Transporter är inget undantag.

– Att LogTrade har stöd för fler än tusen transportörer i Norden underlättar för oss i samband med förändringar.

En annan sak som Krister Lann och hans kollegor uppskattar är att varje transportörs produktsortiment finns med i systemet.

– På så sätt samlar vi alla sändningar i ett enda verktyg oavsett leverantör, vilket är praktiskt och skapar överblick.

Så vad är hemligheten bakom succén för varumärket BabyBjörn? En stor del av förklaringen är att produkterna förenar nytänkande med god funktion, hög kvalitet och design som sticker ut.

– Barnets behov och hälsa kommer alltid i första hand. Vi är mycket noga med säkerheten och med vilka material vi använder, säger Krister Lann.

 

Babybjörn på 15 sekunder

Babybjörn är ett svenskt familjeföretag som tillverkar bärselar och andra babyprodukter. Kunderna finns i ett 50-tal länder över hela världen. BabyBjörn har 110 anställda och omsätter 477 miljoner kronor (201504).
LogTrade 2.0 är inbyggt i företagets affärssystem Microsoft Dynamics AX. För mer information, besök gärna babybjörn.se.

– Behovet av nya bostäder är gigantiskt i Sverige och det byggs allt mer. Vårt mål är att ha fördubblat omsättningen 2018. Det säger Stefan Persson, lageransvarig på Plannja Steinwalls.

Plannja Steinwalls startade 1948 i Landsbro, som ligger femton kilometer väster om Vetlanda.

– Grundaren Börje Steinwall kontaktade Borohus och Myresjöhus och föreslog ett samarbete. På den vägen är det. Sedan 2007 ingår vi i Plannjagruppen.

Plannja Steinwalls erbjuder kompletta lösningar i tunnplåt – från takgenomföringar till bostadsventilation.

– Vi levererar till 140 småhustillverkare i Sverige. På kundlistan finns även hustillverkare i Norge.

 

Kundanpassade lösningar

Efter finanskrisen var det kämpigt för många företag – inte minst inom hustillverkning.

– Men sedan 2014 har vi fullt upp, säger Stefan Persson.

För att möta den stora efterfrågan har Plannja satsat 45 miljoner kronor i Landsbroanläggningen – företagets produktions- och logistikcentrum för småhusindustrin.

– Vi investerade i en helautomatisk klipp- och stansmaskin och byggde ut lagret med 2 000 kvadratmeter. Det finns även lokaler för utbildning samt visning av våra produkter.

En av Plannja Steinwalls största konkurrensfördelar är förmågan att utveckla kundanpassade lösningar i tunnplåt.

– Det mesta vi producerar är både kundunikt och objektunikt.

Och oftast är det bråttom. Plannja Steinwalls har i genomsnitt tio dagar på sig att tillverka och leverera en beställning.
– Just in time för oss är att våra produkter kommer fram samtidigt som övriga husdelar levereras till platsen.

 

LogTrade 2.0 kapar kostnader

För tre år sedan bytte Plannja Steinwalls system för transportadministration. Valet föll på LogTrade 2.0.– Det har minskat våra kostnader inom logistikadministration med 30–40 procent.

Tidigare la Stefan Persson ner fem timmars arbete per dag på konsolidering av transporter, i form av manuell hantering och telefonsamtal. Idag tar motsvarande arbete 1,5 timme. Det är möjligt tack vare funktionen Automatisk konsolidering i LogTrade 2.0.

– Den innebär att systemet slår ihop sändningar som under en dag skickas till samma mottagare med respektive transportör och tjänst. Det är bara för mig att kontrollera och godkänna.

Stefan Persson uppskattar även det effektiva flödet från beställning till leverans.

– Numera sätter vi etiketter på godset direkt. Tidigare fick vi skapa etiketterna i efterhand.

En annan fördel med LogTrade 2.0 är den inbyggda postnummerservicen.

– Postnumret måste vara korrekt för att bokningen ska kunna slutföras. Det är en inbyggd kvalitetskontroll som vi har mycket nytta av.

 

Plannja Steinwalls på 15 sekunder

Plannja Steinwalls levererar kompletta lösningar i tunnplåt inom takgenomföringar, takavvattning, plåtprofiler och bostadsventilation. Kunderna är småhustillverkare i Sverige och Norge. Plannja Steinwalls finns i småländska Landsbro, har cirka 75 anställda och omsätter omkring 150 miljoner kronor. Företaget ingår i Plannja, som är en del av Ruukki Construction. LogTrade 2.0 är inbyggt i Plannja Steinwalls affärssystem Pyramid. För mer information, besök gärna plannja.se.