Det förändrade medielandskapet innebär rejäla utmaningar för den grafiska branschenTMG Tabergs i Småland möter utvecklingen på två sätt: helhetslösningar och nya intäktsmöjligheter.

TMG Tabergs startade 1954 under namnet Tabergs boktryckeri. Under 1980- och 1990-talen expanderade företaget kraftigt genom förvärv.

– Idag är vi en del av den grafiska koncernen Taberg Media Group, som finns på sju platser i Sverige, säger Mikael Lind, vd för TMG Tabergs.

På kundlistan finns bland andra, Nibe, Resia, Södra, Skandia Mäklarna, HV71 – och Svenska Fotbollsförbundet.

– Sedan många år tillbaka är TMG Tabergs officiell leverantör av trycksaker till herr- och damlandslaget i fotboll. Vi trycker bland annat matchprogram till landskamperna på hemmaplan.

 

Flera kanaler – bättre utväxling

Behovet av traditionellt tryck minskar. Samtidigt har uppdragen förändrats.

– En stor del av de enklare tryckjobben som fanns tidigare har tagits över av webben. Istället väljer kunderna att satsa mer på det material som trycks, säger Mikael Lind.

En annan tendens är att en del av de uppdrag som försvann när nätet slog igenom på allvar kommer tillbaka.

– Många kunder har insett att tryckt material kan driva trafik till webben. Att synas i flera kanaler ger ofta den bästa utväxlingen totalt sett.

 

Nav för marknadskommunikation

En av TMG Tabergs största konkurrensfördelar är möjligheten att erbjuda helhetslösningar.

– Vi har en stor bredd i koncernen när det gäller kunskaper och lösningar – från grafisk formgivning till webbtjänster. Det förenklar för våra kunder, som sparar tid och pengar.

En viktig framgångsfaktor för TMG Tabergs är viljan att finna nya infallsvinklar.

– Vi strävar efter att vara navet för kundens marknadskommunikation.

Ett exempel är att företaget ritar och bygger utställningar. Ett annat är den framgångsrika satsningen på förpackningsdesign.

– Dessutom har vi stora lagerutrymmen där kunderna kan förvara allt från trycksaker till profilprodukter.

 

Spårbarhet och avisering

Taberg Media Group har valt att integrera koncernens alla bolag i ett och samma affärssystem. Valet föll på Microsoft Dynamics NAV.

– På så sätt behöver integrationer med andra system bara göras på ett ställe, säger Mathias Lundberg, controller produktion/projektledare affärssystem.

TMG Tabergs använder LogTrade 2.0 som system för transportadministration.

– Tidigare fick våra medarbetare bläddra i pärmar för att finna uppgifter som de sökte. Nu är sökningen bara några knapptryckningar bort. Vi sparar mycket tid på att spårningen sker vid arbetsstationerna.

Varje år har företaget 28 000 sändningar och runt 40 000 kollin.

– Avisering via SMS och E-post innebär stora fördelar för kunden och för oss.

Nyligen skaffade TMG Tabergs en tilläggstjänst till LogTrade 2.0

– E-postavisering samverkar med Control Tower, vilket är utmärkt. På så sätt behövde vi inte lägga tid och pengar på att utveckla funktionen på egen hand, säger Mathias Lundberg.

 

TMG Tabergs på 15 sekunder

TMG Tabergs omsätter 124 miljoner kronor och har 77 anställda (201512).
TMG Tabergs ingår i den grafiska koncernen Taberg Media Group. LogTrade 2.0 är inbyggt i TMG Tabergs affärssystem Microsoft Dynamics NAV.
För mer information, besök gärna tmgtabergs.se.

Stora Exportpriset. Design of the Decade. Red Dot Design Award. Babybjörn är en av Sveriges största exportsuccéer under de senaste åren. Hittills har mer än 30 miljoner småbarn burits nära sina föräldrar i en bärsele från BabyBjörn. Och antalet ökar för varje år.

BabyBjörn är ett svenskt familjeföretag som tillverkar produkter för de yngsta barnen och deras föräldrar. Kunderna finns i ett 50-tal länder över hela världen.

– Vår första babysitter kom ut på marknaden redan 1961. Sedan kom en resesäng, en matstol och ett skötbord, säger Krister Lann, it-chef.

Företagets grundare Björn Jakobson och hans fru Lillemor fick fyra barn. Under uppväxten inspirerade barnen till utveckling av produkter som löste vardagsproblem. Björn och Lillemor är fortfarande aktiva i företaget.

– Björn är styrelseordförande och Lillemor är kreativt ansvarig.

 

E-handel – en säljkanal som växer

BabyBjörn arbetar dels via egna dotterbolag, dels via återförsäljare.

– Omkring hälften av vår totala försäljning sker via e-handlare som Amazon. Och andelen ökar.

Huvudkontoret för BabyBjörn finns i Stockholm. Företagets logistik- och kvalitetscentrum ligger i småländska Lanna.

– En stor del av våra komponenter i plast, trä och metall tillverkas här i Småland. Den textila produktionen sker i Kina, Vietnam och Turkiet, säger Krister Lann.

BabyBjörn har byggt in LogTrade 2.0 i affärssystemet Microsoft Dynamics AX.

Beställningar från exempelvis Amazon går direkt in i affärssystemet. 

– Vi har fyra stationer med totalt 10–15 personer som arbetar med LogTrade 2.0 via affärssystemet. Det är praktiskt, användarvänligt och sparar tid att arbeta i ett enda system.

Babybjörn använder även Control Tower – en internetbaserad tilläggstjänst till LogTrade 2.0 som samlar all sändningsinformation på ett ställe.

– Det ger oss möjlighet att överblicka, analysera och delegera transportdata i realtid.

 

Alla produkter i ett system

Målet för Babybjörn är att hela tiden ha så bra och kostnadseffektiva lösningar som möjligt. Transporter är inget undantag.

– Att LogTrade har stöd för fler än tusen transportörer i Norden underlättar för oss i samband med förändringar.

En annan sak som Krister Lann och hans kollegor uppskattar är att varje transportörs produktsortiment finns med i systemet.

– På så sätt samlar vi alla sändningar i ett enda verktyg oavsett leverantör, vilket är praktiskt och skapar överblick.

Så vad är hemligheten bakom succén för varumärket BabyBjörn? En stor del av förklaringen är att produkterna förenar nytänkande med god funktion, hög kvalitet och design som sticker ut.

– Barnets behov och hälsa kommer alltid i första hand. Vi är mycket noga med säkerheten och med vilka material vi använder, säger Krister Lann.

 

Babybjörn på 15 sekunder

Babybjörn är ett svenskt familjeföretag som tillverkar bärselar och andra babyprodukter. Kunderna finns i ett 50-tal länder över hela världen. BabyBjörn har 110 anställda och omsätter 477 miljoner kronor (201504).
LogTrade 2.0 är inbyggt i företagets affärssystem Microsoft Dynamics AX. För mer information, besök gärna babybjörn.se.

– Behovet av nya bostäder är gigantiskt i Sverige och det byggs allt mer. Vårt mål är att ha fördubblat omsättningen 2018. Det säger Stefan Persson, lageransvarig på Plannja Steinwalls.

Plannja Steinwalls startade 1948 i Landsbro, som ligger femton kilometer väster om Vetlanda.

– Grundaren Börje Steinwall kontaktade Borohus och Myresjöhus och föreslog ett samarbete. På den vägen är det. Sedan 2007 ingår vi i Plannjagruppen.

Plannja Steinwalls erbjuder kompletta lösningar i tunnplåt – från takgenomföringar till bostadsventilation.

– Vi levererar till 140 småhustillverkare i Sverige. På kundlistan finns även hustillverkare i Norge.

 

Kundanpassade lösningar

Efter finanskrisen var det kämpigt för många företag – inte minst inom hustillverkning.

– Men sedan 2014 har vi fullt upp, säger Stefan Persson.

För att möta den stora efterfrågan har Plannja satsat 45 miljoner kronor i Landsbroanläggningen – företagets produktions- och logistikcentrum för småhusindustrin.

– Vi investerade i en helautomatisk klipp- och stansmaskin och byggde ut lagret med 2 000 kvadratmeter. Det finns även lokaler för utbildning samt visning av våra produkter.

En av Plannja Steinwalls största konkurrensfördelar är förmågan att utveckla kundanpassade lösningar i tunnplåt.

– Det mesta vi producerar är både kundunikt och objektunikt.

Och oftast är det bråttom. Plannja Steinwalls har i genomsnitt tio dagar på sig att tillverka och leverera en beställning.
– Just in time för oss är att våra produkter kommer fram samtidigt som övriga husdelar levereras till platsen.

 

LogTrade 2.0 kapar kostnader

För tre år sedan bytte Plannja Steinwalls system för transportadministration. Valet föll på LogTrade 2.0.– Det har minskat våra kostnader inom logistikadministration med 30–40 procent.

Tidigare la Stefan Persson ner fem timmars arbete per dag på konsolidering av transporter, i form av manuell hantering och telefonsamtal. Idag tar motsvarande arbete 1,5 timme. Det är möjligt tack vare funktionen Automatisk konsolidering i LogTrade 2.0.

– Den innebär att systemet slår ihop sändningar som under en dag skickas till samma mottagare med respektive transportör och tjänst. Det är bara för mig att kontrollera och godkänna.

Stefan Persson uppskattar även det effektiva flödet från beställning till leverans.

– Numera sätter vi etiketter på godset direkt. Tidigare fick vi skapa etiketterna i efterhand.

En annan fördel med LogTrade 2.0 är den inbyggda postnummerservicen.

– Postnumret måste vara korrekt för att bokningen ska kunna slutföras. Det är en inbyggd kvalitetskontroll som vi har mycket nytta av.

 

Plannja Steinwalls på 15 sekunder

Plannja Steinwalls levererar kompletta lösningar i tunnplåt inom takgenomföringar, takavvattning, plåtprofiler och bostadsventilation. Kunderna är småhustillverkare i Sverige och Norge. Plannja Steinwalls finns i småländska Landsbro, har cirka 75 anställda och omsätter omkring 150 miljoner kronor. Företaget ingår i Plannja, som är en del av Ruukki Construction. LogTrade 2.0 är inbyggt i Plannja Steinwalls affärssystem Pyramid. För mer information, besök gärna plannja.se.

Hej och god fortsättning på det nya och spännande året 2017!

Vi på LogTrade vill starta det nya året med att bjuda in dig och dina kollegor till ett frukostseminarium på vårt nyöppnade kontor i Stockholm. Du kommer bland annat få lyssna på David Westberg, logistiker på Willab Garden, som kommer berätta om hur de säkerställer leveranser som lever upp till, eller rent av överträffar, deras kunders förväntningar i en komplex miljö med försäljning både via egna butiker, partners och direkt via internet.

För mer info och anmälan klicka här!

– För fem år sedan bestämde vi oss för att satsa stort på trådlöst ljud. Den första tiden var tuff, men 2014 kom lyftet. Då ökade efterfrågan på våra produkter lavinartat. Sedan dess har vi fullt upp, säger Stefan Pantzar, vd på Audio Pro.

Audio Pro startade i Helsingborg 1978. Affärsidén var att bygga högtalare på ett annorlunda sätt än konkurrenterna. Resultatet är prisvärda högtalare med ett verklighetstroget ljud och en tydlig, högkvalitativ bas – något som svenska och utländska branschmedier har uppmärksammat flera gånger genom åren.    

– Vår produkt Addon T3 belönades med fem stjärnor i tidningen What Hifi och blev utsedd till bästa trådlösa produkt 2015.

Audio Pro marknadsför sig under devisen Sound of Scandinavia. Företagets produkter finns i ett trettiotal länder i fyra världsdelar.    

– Norden, Storbritannien och Tyskland är tre viktiga marknader för oss. Vår största återförsäljare i Norden är Elgiganten.

    

Trådlöst och strömmat

Audio Pro insåg tidigt vad Bluetooth, Spotify, Airplay och annan utveckling skulle innebära för kunderna, branschen och företaget.

– Idag dominerar trådlöst och strömmat. Massmarknaden för traditionell hifi finns inte kvar. Det som återstår är en nisch med ett fåtal tillverkare och produkter i översta prisklassen som riktar sig till entusiaster, säger Torsten Arvidsson, ekonomichef.

Design och produktutveckling inom Audio Pro sker i Sverige. Högtalarna produceras på tre fabriker i Kina.    

– Vi har lager i Kina, USA och Norrköping. Reservdelslagret finns här i Helsingborg.    

Audio Pro skickar reservdelar till hela världen.    

– LogTrade 2.0 underlättar detta arbete. Systemet är enkelt och genomtänkt. En annan fördel är att mycket sker med automatik.

Musik i butik växer

Torsten Arvidsson uppskattar kontakterna med LogTrade.    

– Jag och vår kontaktperson Marcus Wigren har avstämningar då och då. Det är bra att kunna ställa frågor och få tips om hur vi använder LogTrade 2.0 så effektivt som möjligt.    

Även inom sitt andra produktsegment, trådlöst butiksljud, har Audio Pro varit framgångsrikt när det gäller att läsa av utvecklingen på marknaden. Produkterna inom detta område marknadsförs under varumärket Sonab/Audio Pro CS.

– Musik i butik är ett område som växer snabbt. Studier visar att musik som anpassas efter vad varumärket står för kan öka försäljningen med tre till sju procent. Att installera produkter i en butik tar oftast inte mer än en timme. 

 

Audio Pro på femton sekunder

Audio Pro utvecklar, marknadsför och säljer trådlösa högtalare. Tillverkningen sker i Kina. På kundlistan finns privatpersoner och butiker i ett 30-tal länder. Audio Pro har tio anställda och omsätter 305 miljoner kronor (2015). LogTrade 2.0 är inbyggt i företagets affärssystem Microsoft Dynamics NAV. För mer information, besök gärna audiopro.se.

Möjlighet till minskade transportkostnader. Automatisering istället för manuell hantering. Smarta transportlösningar som sparar tid och pengar. Det är budskapet som LogTrade vill förmedla på marknaden i och kring Stockholm. Karl Björk är Key account manager på det nyöppnade kontoret vid Klarabergsviadukten.

Karl Björk har arbetat med it, logistik och affärsutveckling i 25 år. Han har lång erfarenhet av kvalificerade köpprocesser och kommer närmast från Unifaun.

– TA-system är en relativt ny företeelse på marknaden, i jämförelse med exempelvis affärssystem. Jag ser därför som en av mina viktigaste uppgifter att nå ut med vilka möjligheter LogTrade 2.0 ger det enskilda företaget.

Karl Björk delar in nyttan i tre områden.

– Nummer ett är att systemet bidrar till att minska transportkostnaderna.

Ofta är det en god idé att använda flera transportörer och att fördela uppdragen så att varje transportör tar hand om de transporter som företaget är bäst på.

– Det här arbetet underlättas av att LogTrade 2.0 har stöd för fler än tusen transportörer i Norden och att det är enkelt att lägga in egna samarbetspartners.

 

Direkt från andras lager

En annan möjlighet är att automatisera manuella processer.

– Här finns både tid och pengar att spara.

LogTrade 2.0 skapar även förutsättningar för smarta affärslösningar.

– Ta till exempel en butik på nätet. Idag är det vanligt att ha ett eget lager dit leverantörer skickar gods.

Därefter skickar nätbutiken beställda produkter till slutkunderna.

– Men det finns mycket att vinna på att leverantören skickar godset direkt till kunden, med nätbutikens emballage och grafiska profil. På så sätt kan nätbutiken ha ett obegränsat antal leverantörer. Samtidigt förkortas tiden från beställning till leverans för slutkunden. Kort sagt: ett slags virtuell näthandel.

Hur kommer det sig att LogTrade satsar i Stockholm just nu?

– Vi befinner oss i stark expansion och får allt fler förfrågningar från Mälardalen. Det finns ett stort intresse för att bygga in TA-lösningen i affärssystemet. Många företag känner även till att LogTrade 2.0 är marknadens modernaste och mest flexibla TA-system, säger Fredrik Svedberg, vd på LogTrade.

Sverige är världens husvagnstätaste land. Men det är husbilen som står för tillväxten inom kategorin fritidsfordon. Det stora intresset för att semestra på hjul har lett till rejäl vind i seglen för KAMA Fritid – ett företag med fokus på tillbehör till husvagnar och husbilar.

God hälsa, stadgad ekonomi, resvana och språkkunskaper. Fyrtiotalisterna gör stora avtryck även inom campingsektorn. För tio år sedan var husbilarnas andel av nyregistrerade fritidsfordon i Sverige 26 procent. Idag är den 56 procent.

– Husbilen erbjuder stor flexibilitet. Därmed passar den utmärkt för köpstarka blivande eller nyblivna pensionärer som vill upptäcka Sverige och Europa. Men  husvagnen har fortfarande en stark ställning hos barnfamiljer, säger Börje Elmvret, lagerchef på KAMA Fritid.

 

Störst i Sverige

KAMA Fritid är ett dotterbolag till husvagns- och husbilstillverkaren KABE. Båda företagen finns i Tenhult, som ligger mellan Jönköping och Nässjö.

– Vi är Sveriges största grossist inom husvagns- och husbilssektorn. Försäljningen sker till största delen via våra 110 återförsäljare i Sverige, Norge och Finland.

Majoriteten av beställningarna kommer in via kundernas affärssystem.

– Men det finns även möjlighet för privatpersoner att beställa via vår webbplats. Därefter hämtar kunden produkterna hos den lokala återförsäljaren.

Det stora intresset för camping innebär både utmaningar och möjligheter för KAMA Fritid.

– Vi växte ur vårt lager. Därför köpte vi nyligen en intilliggande fastighet. På så sätt får vi en total lageryta på 10 000 kvadratmeter.

 

Ökade krav på bekvämlighet

I centrallagret finns mer än 9 000 tillbehörsartiklar – från grillar och taxboxar till förtält och fritidsmöbler. Bland varumärkena som KAMA Fritid samarbetar med kan nämnas Primus, Dometic, Fiamma, OmniaUgnen och Omnistor Thule.

– En tydlig tendens är att folk vill ha det lika bra i husvagnen eller husbilen som hemma i bostaden. Det märks exempelvis på att antalet designprodukter växer snabbt inom vårt segment.

Varje dag kommer fem till tio lastbilar till KAMA Fritid med produkter från olika leverantörer.

– Hämtning av gods som ska till våra återförsäljare i Sverige, Norge och Finland sker två gånger per dag.

 

Surfplattor effektiviserar

Plockningen på lagret görs med hjälp av surfplattor och trådlösa streckkodsläsare.

– Det minskar pappershanteringen, samtidigt som skanningen gör att vi får högre kvalitet när det gäller leveranserna.

LogTrade 2.0 är inbyggt i KAMA Fritids affärssystem iScala.

– All information finns på ett och samma ställe. På så sätt slipper vi arbeta i två olika system. Det ger en smidig hantering.

LogTrade 2.0 har stöd för fler än tusen transportörer i Norden.

– Dessutom finns transportörernas produkter i systemet. Det underlättar för oss, eftersom det är många alternativ och varianter att hålla reda på, säger Börje Elmvret.

 

KAMA Fritid på femton sekunder

KAMA Fritid på femton sekunder Kama Fritid är Sveriges största grossist inom tillbehör till husvagnar och husbilar. Försäljningen sker dels via 110 butiker hos återförsäljare i Sverige, Norge och Finland, dels via företagets webbplats. Kama Fritid har 25 anställda och omsätter 210 miljoner kronor (2015). LogTrade 2.0 är inbyggt i företagets affärssystem iScala. För mer information, besök gärna kamafritid.se.

Erbjud ett komplett sortiment, men gör det till en begränsad kundgrupp. Så lyder den bärande idén bakom ABA Skol. Genom att arbeta konsekvent och långsiktigt har företaget blivit en av Nordens främsta aktörer inom sitt område. 

ABA Skol i Malmö erbjuder bild- och lekmaterial samt skolmöbler.

– Omkring 99 procent av försäljningen sker till förskolor, skolor och fritidshem i I Sverige och Norge. Resten går till privatpersoner, säger Jonas Stellemark, it- ansvarig på ABA Skol.

Det är viktigt att produkter som riktar sig till barn är säkra och håller hög kvalitet.

– Därför testas alla produkter i vårt sortiment innan de når kunderna. Dessutom arbetar vi tillsammans med leverantörerna för att miljöanpassa produktutvecklingen.

ABA Skol säljer allt från färgpennor och räknehäften till dockhus och basketkorgar. Bland varumärkena kan nämnas Berol, Jolly, Maimeri, Rose, Haba, Lego, Staedtler och Micki.

Navet i försäljningen är ABA Skols webbshop. Den kompletteras med en butik i Malmö och showrooms i Stockholm och Göteborg.

– Många kommuner beställer produkter direkt från sina inköpssystem. Dessutom har vi säljare över hela Sverige.

 

Fem lager blev ett

Tidigare använde sig ABA Skol av fem lager.

– Men nu har vi samlat allt på ett och samma ställe. Förra året flyttade vi till ett 13 000 kvadratmeter stort lager i Malmö.

ABA Skol har omkring 400 leverantörer. I sortimentet finns fler än 16 000 artiklar – något som genererar en hel del transporter. En vanlig arbetsdag kommer mellan fem och tio fullastade lastbilar till centrallagret.

– Det handlar om allt från containrar med cyklar till enstaka lådor med kortlekar.

ABA Skol köper in produkter från Sverige, Europa och Asien. Företaget använder en handfull transportörer för leveranser till kunderna.

– Även när det gäller utleveranser rör det sig om fem till tio lastbilar per dag.

 

Framtidssäkert system

Precis som många andra företag har ABA Skol byggt in LogTrade 2.0 i affärssystemet.

– LogTrade 2.0 är en självklar del av Microsoft Dynamics NAV. Det är möjligt eftersom TA-systemet agerar enligt samma logik som NAV.

Jonas Stellemark uppskattar att LogTrade 2.0 bygger på modern och välutvecklad teknik.

– Det gör systemet framtidssäkert, vilket är en trygghet för oss.

På lagret i Malmö finns fyra skrivare.

– LogTrades tilläggstjänst Integrated Printing ger oss möjlighet att styra utskrifterna.

Norge är en viktig marknad för ABA Skol. Grannlandet i väster är inte med i EU.

– Det innebär en del pappersexercis för oss. Men den underlättas avsevärt av att LogTrade 2.0 har en inbyggd funktion för hantering av tullfakturor.

ABA Skol började använda LogTrade 2.0 i samband med att centrallagret öppnade 2015.

– Det har varit förvånansvärt enkelt att komma igång. Kontaktpersonerna på LogTrade har stöttat oss på ett bra sätt. Jag uppskattar proffsigheten och det stora engagemanget, säger Jonas Stellemark.

ABA Skol på femton sekunder

ABA Skol säljer bild- och lekmaterial samt möbler till förskolor, skolor och fritidshem i Norden. Företaget har 21 000 kunder, 16 000 artiklar och 400 leverantörer. ABA Skol har 70 anställda och omsätter 195 miljoner kronor (2015). Huvudkontor och centrallager finns i Malmö. LogTrade 2.0 är inbyggt i företagets affärssystem Microsoft Dynamics NAV. För mer information, besök gärna aba-skol.se.

Varför heter det tumstock trots att metersystemet gäller sedan länge? Svaret är nära förknippat med en handlingskraftig ingenjör – och en av många uppfinningar som satte Sverige på den industriella världskartan.

Hultafors Group AB består av varumärkena Dunderdon Workwear, Hultafors, Snickers Workwear, Solid Gear skor, Toe Guard och Wibe Ladders.

– Professionella hantverkare ska kunna lita på sin utrustning. Därför är det gemensamma målet för våra varumärken att erbjuda lösningar som ger bästa möjliga funktion, säkerhet, skydd och produktivitet, säger Mårten Larsson, it-chef i Hultafors Group AB.

Hultafors, företaget som har gett koncernen dess namn, startade 1883. Några år tidigare hade Sverige infört metersystemet.

– Efter en övergångsperiod på tio år blev det olagligt att använda svenska inches i handel och kommers.

 

Funktion och precision

Men hur skulle vanligt folk kunna använda sig av nymodiga metrar och centimetrar när man sedan barnsben hade lärt sig att mäta i tum? Den småländske ingenjören Karl-Hilmer Johansson Kollén fann lösningen: en mätstock som visade både inches och centimetrar.

– Men linjalen visade sig vara besvärlig att hantera i ett enda långt stycke.

Då kom Karl-Hilmer med nästa innovation: den hopfällbara måttstocken. Succén var ett faktum. Sedan dess är Hultafors tumstock originalet när det gäller att mäta exakt på ett smidigt sätt.

– Meterstocken tillverkas fortfarande i Hultafors, med en unik och världsledande teknik.

Utöver måttstockar utvecklar och säljer Hultafors bland annat hammare, knivar, spett och bräckjärn. Kunderna, hantverkare runt om i Europa, är delaktiga i utvecklingsarbetet – från skiss till färdig produkt.

– Resultatet är verktyg med funktion och precision som känns i handen.

 

Smidigt med inbyggt TA-system

Hultafors Group har centrallager i Hultafors, Nässjö och i Polen.

I samband med att det sistnämnda slog upp portarna gjordes en förändring när det gäller system för transportadministration (TA).

– Vi byggde in LogTrade 2.0 i lagerstyrningssystemet Bitlog WMS. TA-systemet fungerar utmärkt och gör sitt jobb i det tysta.

Omkring 70 personer på lagret i Polen använder LogTrade 2.0.

– Det är ett enkelt och smidigt system att arbeta med, säger Mårten Larsson.

Hultafors Group anlitar flera transportörer. En av dessa är Dachser – ett familjeägt företag som omsätter 5,3 miljarder Euro, har 25 000 anställda runt om i Europa och fokuserar på Intelligent Logistics.

– Vi har lång erfarenhet av, och goda kunskaper om, hur smarta it-lösningar kan vässa transporter och logistik, säger Niels Staer på Dachser. Han arbetar som Manager Sales European Logistics Sweden.

Under 2015 hade Dachser fler än 10 000 sändningar av styckegods på uppdrag av Hultafors Group.

– Det rör sig dels om transporter till gör-det-själv-varuhus i Danmark, såsom XL Byg samt Stark, dels till andra detaljister i Danmark och Tyskland, säger Niels Staer. 

Hultafors på femton sekunder

Hultafors Group AB är moderbolag för Hultafors, Wibe Ladders och Snickers Workwear. Koncernen är verksam på alla stora europeiska marknader och har säljorganisationer på de allra viktigaste. De största volymerna står de nordiska marknaderna för. Hultafors Group har 620 anställda och omsätter 135 miljoner Euro. Produkterna är tillgängliga på 11 000 försäljningsställen i 37 länder. LogTrade 2.0 är inbyggt i koncernens lagerstyrningssystem, Bitlog WMS. För mer information besök gärna hultaforsgroup.se.

Att lämna tio års garanti på sina produkter hör inte till vanligheterna, men det gör Smedbo. Företaget är marknadsledare i Skandinavien inom badrumstillbehör och dekorativa beslag. Smedbo tillhör även den exklusiva skara i näringslivet som har rätt att kalla sig Kunglig hovleverantör – ett signum för svensk kvalitet och design.

Smedbo använder två varumärken: Smedbo och Beslagsboden. Företagets produkter säljs i ett 40-tal länder.

Men tillbaka till garantin. Hur är det möjligt att den varar i tio år?

– Den viktigaste orsaken är att vi är en av få tillverkare som fortfarande använder massiv mässing till produkterna. En stor fördel med mässing är att den inte rostar, säger Magnus Åhlin, ekonomichef på Smedbo.

Badrumsserierna finns att få med olika ytbehandlingar.

– Vår egen högtransparenta lack gör produkterna mer motståndskraftiga, vilket i sin tur ökar hållbarheten. Dessutom underlättas skötseln.

 

Från glömt rum till mötesplats

Badrummets status och användning i hemmet har förändrats under årens lopp.

– Från början var badrummet enbart en plats för personlig hygien. Numera är det i lika stor utsträckning en plats där vi umgås. Det är också här som de flesta av oss börjar och slutar dagen.

Förändringen av badrummets roll i hemmet sammanfaller med Sveriges starka ekonomiska utveckling på 1960-talet.

– Smedbo grundades 1967. Vid den här tiden kände många människor ett behov av att skapa vackrare badrum.

Företagets badrumsserie Herrgård blev en stor framgång. Den bidrog till en ny syn på ”det glömda rummet” och dess möjligheter.

– Idag vill allt fler sätta en personlig prägel på badrummet, säger Magnus Åhlin.

 

Effektiva handdatorer

Smedbo har lager i Tyskland, England, USA och Sverige. Centrallagret i Helsingborg ligger i frontlinjen när det gäller överblick, styrning, artikelinförsel och plock.

– Allt jobb som görs på lagret sker med hjälp av trådlösa handdatorer. Totalt har vi runt femton stycken.

Handdatorerna förser lagerpersonalen med den information som de behöver för att kunna göra ett bra jobb.

– Därmed blir det enklare för dem att fatta rätt beslut. Det leder i sin tur till att effektiviteten ökar, samtidigt som vi minimerar antalet fel.

 

Direkt, enkelt och sömlöst

LogTrade 2.0 är inbyggt i Smedbos affärssystem Microsoft Dynamics NAV. Det innebär att lagerpersonalen har tillgång till TA-systemet via handdatorerna.

– Det är en stor fördel att LogTrade 2.0 är integrerat i affärssystemet. Allt finns på ett ställe och kommunikationen är sömlös. Resultatet är en direkthet och enkelhet som sparar tid och pengar. 

Magnus Åhlin uppskattar att LogTrade 2.0 har stöd för fler än tusen transportörer i Norden.

– Det underlättar för oss om vi exempelvis får en bra offert från en ny transportör. Vi kan då snabbt och enkelt gå över i vårt system. Tack vare LogTrade 2.0 finns alla produkter och tjänster som den nya transportören erbjuder redan på plats.

Hur har kontakterna med LogTrade fungerat?

– Företagets medarbetare är snabba och serviceinriktade. Dessutom är vår kontaktperson Marcus Wigren kunnig på Microsoft Dynamics NAV.

Smedbo på femton sekunder

Smedbo utvecklar och marknadsför badrumstillbehör och dekorativa beslag. Produkterna säljs i ett 40-tal länder. Smedbo AB har 33 anställda och omsätter 148 miljoner kronor (201504). Huvudkontoret finns i Helsingborg. LogTrade 2.0 är inbyggt i företagets affärssystem Microsoft Dynamics NAV. För mer information, besök gärna smedbo.se.

Karva ut, och håll fast vid, en tydlig nisch. Bygg vidare på det som fungerar bra i verksamheten. Och expandera i lagom takt, på en marknad i taget. Så lyder framgångsreceptet för Scandinavian Photo – Nordens ledande företag för foto- och filmprodukter, med huvudkontor och centrallager i småländska Bankeryd.
 

Scandinavian Photo erbjuder helhetslösningar för foto- och filmintresserade.

– Hos oss får de inte bara en kartong med prylar, utan också inspiration, råd, kunskap och utbildning. Vi arbetar även med utställningar och mässor, säger Tomas Ankarcrona, logistikchef på Scandinavian Photo.
 

Från postorder till nätet

Kunderna består till en tredjedel av proffs, såsom fotografer och produktionsbolag. En tredjedel är entusiaster och den återstående tredjedelen nybörjare.

– Bildintresset växer 0ch många vill bli ännu bättre fotografer eller filmare.

Precis som många andra vassa företag inom näthandel började Scandinavian Photo som ett postorderföretag. Därmed lärde sig medarbetarna distansförsäljning och logistik från grunden.

– Verksamheten drog igång i en källare i Jönköping 1982. Då var postorderkatalogen motorn i försäljningen. I mitten av 1990-talet började vi sälja via webben.
 

Satsning på hybridhandel

Scandinavian Photo arbetar med hybridhandel, det vill säga en kombination av försäljning via nätet, telefon och fysiska butiker.

– En möjlighet är att köpa över disk. En annan är att handla på nätet eller via telefon och sedan hämta varorna i butik. Givetvis går det också att beställa på nätet och få utrustningen hemskickad.

Totalt har Scandinavian Photo 16 000 artiklar i sortimentet, varav omkring 7 000 finns i lager.

– Det mesta vi köper in kommer från grossister och återförsäljare i Sverige, men en hel del produkter hämtas från Fjärran östern, säger Tomas Ankarcrona.

Scandinavian Photo är generalagent för varumärkena Sigma, Think Tank, Mindshift med flera – något som innebär direktimport från Asien.

Företagets centrallager finns i Bankeryd, en mil norr om Jönköping.

– Det är ett utmärkt läge ur logistiksynpunkt. Vi är nära E4:an och mitt emellan Malmö och Stockholm.
 

Överblick och spårbarhet

Varje år skickar Scandinavian Photo 65 000 försändelser till kunder i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Tio personer arbetar med in- och utleveranserna. Omsättningen av produkter är hög.

– Runt 70 procent av allt gods som kommer till vårt lager en arbetsdag skickas ut samma dag.

Anledningen till att Scandinavian Photo valde LogTrade 2.0 var att företaget växte ur det gamla TA-systemet.

– Vi såg oss om på marknaden och LogTrade 2.0 motsvarade våra krav. Det är ett överskådligt system som hanterar transportörerna på ett bra sätt.

LogTrade 2.0 är inbyggt i Scandinavian Photos affärssystem Microsoft Dynamics NAV.

– Det är en klar fördel att båda systemen finns på ett och samma ställe. På så sätt slipper användaren öppna olika fönster.

Tomas Ankarcrona uppskattar även spårbarheten.

– Det är bra att den möjligheten finns oavsett vem vi skickar godset med.

 

Scandinavian Photo på femton sekunder

Scandinavian Photo erbjuder helhetslösningar för foto- och filmintresserade – oavsett kunskapsnivå.
Försäljningen sker via nätet, telefon och butiker i Bankeryd, Malmö, Stockholm, Göteborg och Oslo.
Scandinavian Photo Group har 140 anställda och omsätter 753 miljoner kronor (201504).
LogTrade är inbyggt i företagets affärssystem Microsoft Dynamics NAV.
För mer information besök gärna scandinavianphoto.se.

Det mesta från de bästa. Så lyder parollen för Svenssons i Lammhult.
– Designklassiker ligger oss särskilt varmt om hjärtat, säger logistikchefen Peter Wickström.

Svenssons grundades 1898 i småländska Lammhult. Företaget erbjuder möbler och heminredning från över 300 välkända varumärken. Butikerna finns i Lammhult, Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Vi har också distanshandel via svenssons.se och telefon. Näthandeln ökar för varje år.
 

Butikens förlängda arm

Svenssons i Lammhult insåg tidigt betydelsen av att kundkontakter, leveranser, leveranstider och arbete i kundernas hem hanteras på ett proffsigt sätt.

– Vi som håller på med transporter och logistik är butikens förlängda arm – och därmed en viktig del av kundens köpupplevelse.

I engelskspråkiga länder talar man om ”The Last Mile”, det vill säga den sista etappen i produktens väg från butik till kund.

– Det är oerhört viktigt att denna länk i kedjan är lika stark som upplevelsen och bemötandet i butik.

Svenssons kunder är till 99 procent privatpersoner. Företaget gör fler än 20 000 hemleveranser per år.

– Dessutom skickar vi 15 000 paket till utlämningsställen över hela Sverige.
 

Föravisering ger tidsvinster

För att nå upp till högt ställda mål har Svenssons i Lammhult valt att hantera en stor del av logistiken på egen hand.

– Vi har tre egna bilar som transporterar möbler runt om i Sverige via olika slingor.

Tio personer ingår i Svenssons leveransgrupp.

– Totalt har dessa medarbetare mer än 100 års erfarenhet av att transportera och montera designmöbler.

Svenssons erbjuder ett servicekoncept där kunden väljer nivå, och därmed även pris, på den önskade servicen.

– En möjlighet är att få leverans vid dörren. En annan är leverans och inbärning. En tredje variant är leverans, inbärning, montering och hantering av emballage, säger Peter Wickström.

När det gäller övriga transporter samarbetar Svenssons i Lammhult med LGT Bring. Tillsammans har företagen utvecklat en metod för föravisering.

– Den innebär att LGT Bring får tillgång till EDI-filen. På så sätt kan företaget tidavisera kunden via sms medan godset är på väg. Föraviseringen innebär en tidsvinst på en till två dagar.
 

Kvalitet lönar sig i längden

Logistikavdelningen på Svenssons i Lammhult består av 17 personer. All orderhantering sker i Pyramid. Sedan tre år tillbaka är LogTrade 2.0 inbyggt i affärssystemet.

– Det är rationellt att totalintegrera. Vi slipper arbeta i två system, vilket sparar tid och energi. En annan fördel är att LogTrade 2.0 är självinstruerande – något som förenklar för oss när vi lär upp nya medarbetare.

Peter Wickström och hans kollegor använder även tjänsten Control Tower.

– Vi studerar bland annat transportflöden, volymer och tendenser i olika geografiska områden. Det ger oss en överblick som gör att vi kan optimera transportflödena.

I en tid av slit, släng och slöseri med jordens resurser står Svenssons i Lammhult som en stark motkraft.

– Våra möbler kostar lite mer vid inköpet, men eftersom de håller i många år blir kostnaden under hela livscykeln ofta lägre jämfört med att byta ut mediokra möbler med korta intervaller, säger Peter Wickström.

 

Svenssons i Lammhult på femton sekunder

Svenssons i Lammhult erbjuder möbler och heminredning från över 300 välkända varumärken. Försäljningen sker dels via internet och telefon, dels via butiker i Lammhult, Stockholm, Göteborg och Malmö. Svenssons har 73 anställda och omsatte 224 miljoner kronor 2014. LogTrade är inbyggt i företagets affärssystem Pyramid. Mer information om Svensson i Lammhult finns på www.svenssons.se.

 

 

Ökade krav på snabba och precisa leveranser. Fler och fler sändningar i transportsystemet. Allt vanligare att maskiner hanterar försändelser. Det är några av skälen till att behovet av korrekt leveransinformation är större än någonsin. Här är fem tips som bidrar till att ditt företag får smidiga transporter.

1. Välj rätt produkt
Korrekta val när det gäller produkter/transportsätt underlättar leveranserna. Samtidigt skapas förutsättningar för fakturor med rätt belopp. 

2. Kontrollera adressinformation
För att godset ska komma fram så snabbt som möjligt är det viktigt att adresser, postnummer och kontaktinformation stämmer. 

3. Ange rätt kollislag ...
Genom att ange rätt kollislag betalar ditt företag rätt pris. En annan fördel är att du slipper extra avgifter. Dessutom säkerställs en snabb och smidig transport, eftersom risken att godset fastnar på en terminal på grund av bristfällig information elimineras. En egen kollislagslista i LogTrade 2.0 underlättar arbetet med att ange rätt kollislag. Samtidigt sparar ditt företag tid.

4. ... och rätt vikt 
Lägsta respektive högsta tillåtna vikt varierar mellan olika produkter och transportörer. Därför är det viktigt att dels känna till vad som gäller för den produkt som används, dels att ha koll på hur mycket det som ska skickas väger. 

5. Tänk på att paket och brev kan ha olika postnummer
Vissa företag har boxpostnummer eller storkundspostnummer, där brevsorteringen sker. Det kan innebära att paket och större försändelser tas emot på annan plats. Denna adress kan ha ett annat postnummer än det som gäller för brev. Mottagarens webbplats ger ofta klart besked.
 

Rätt mottagare – i rätt tid

LogTrade 2.0 använder webbservice – en modern teknik som kännetecknas av validering och kommunikation i realtid.

– Det fungerar som en inbyggd kvalitetskontroll. Om exempelvis ett postnummer är felaktigt säger systemet ifrån, säger Fredrik Svedberg, LogTrades vd.

En annan fördel med tvåvägskommunikation gäller uppdateringen.

– Den sker automatiskt. På så sätt har användaren alltid tillgång till den senaste versionen av systemet – med aktuella leveransvillkor, korrekt transportinformation och så vidare.

Vilka är då fördelarna med att använda korrekta uppgifter i TA-systemet?

– Den viktigaste är att godset kommer fram till rätt mottagare i rätt tid. 

En annan fördel är att beställaren sparar pengar, eftersom transportörerna tar ut avgifter för att rätta till felaktiga uppgifter.

– Dessutom sker returhanteringen betydligt snabbare om inlagda uppgifter stämmer, säger Fredrik Svedberg.

Att informera om att gods är på väg är en enkel åtgärd som har stort värde för kunden. I LogTrade. 2.0 kan du avisera automatiskt via e-post eller SMS – och det fungerar på samma sätt med alla transportörer som ditt företag använder. 

Via en länk i aviseringen ser din kund var leveransen befinner sig, utan att han eller hon behöver kontakta ditt företag. Det här sparar tid för båda parter.

– Det går även att skicka aviseringar vid andra tillfällen, exempelvis till ansvarig säljare i samband med att godset har blivit levererat, säger Fredrik Svedberg, LogTrades vd.

E-handelsföretag har också användning av funktionen Avisering

– Om ett paket har legat ett visst antal dagar på ett utlämningsställe kan e-handlaren få besked om det, vilket ger möjlighet att vidta åtgärder. Ett exempel är att skicka en påminnelse till kund.

Oavsett vilken transportör eller produkt som används i LogTrade 2.0 kan aviseringar ha samma grafiska profil och skickas ut vid olika händelser. 

– På så sätt får ditt företag ytterligare en marknadsföringskanal, säger Fredrik Svedberg, LogTrades vd.

Partnerskapet mellan Jeeves och LogTrade går in i en ny fas. Inom ett år erbjuds affärssystemets samtliga kunder att byta sin befintliga lösning för transportadministration till LogTrade 2.0. Ett annat samarbetsområde är utveckling av ny funktionalitet. 

Jeeves och LogTrade har arbetat tillsammans i tio år.

– Nu utökar vi samarbetet. Syftet är att våra kunder ska få tillgång till en ännu vassare och mera långsiktig lösning inom transportadministration, säger Magnus Grönvik, produktchef hos Jeeves. 

– Mycket glädjande att Jeeves erbjuder samtliga kunder att byta sin nuvarande lösning för transportadministration till LogTrade 2.0. Det visar på ett stort förtroende för det inbyggda TA-systemet och dess fördelar, säger Fredrik Svedberg, LogTrades vd.

Och vilka är dessa?

– LogTrade 2.0 är marknadens modernaste molnsystem för transportadministration. Det är enkelt för kunden att välja, beställa, spåra, överblicka och analysera transporter – elektroniskt och i realtid.

Det som skiljer LogTrade 2.0 från konkurrenterna är att lösningen är inbyggd i affärssystemet. 

– På så sätt sparar kunden tid och pengar. En annan fördel är att systemet passar alla transportbehov – från en handfull till tusentals sändningar per dag, säger Fredrik Svedberg.

Kontakta LogTrade om du vill veta mer om fördelarna med en inbyggd TA-lösning.

Har ditt företag många paketsändningar till återkommande kunder? Då finns det pengar att spara genom att använda funktionen Konsolidering i LogTrade 2.0. Samtidigt gör du miljön en tjänst.

Konsolidering slår ihop sändningar som under en och samma dag skickas till samma mottagare med respektive transportör och tjänst.

– Det sker exempelvis genom att två sändningar görs om till en sändning med två kollin – något som pressar ner transportkostnaderna, säger Fredrik Svedberg, LogTrades vd.

Konsolidering, eller samlastning, innebär även fördelar för miljön.

– Färre och större sändningar ger kortare transportsträckor, vilket minskar koldioxidutsläppen, säger Fredrik Svedberg.
    
Funktionen Konsolidering i LogTrade 2.0 riktar sig till företag som har många paketsändningar till återkommande kunder (B2B Paket). Kontakta LogTrade för mer information.

Nu kan du få veta i förväg vad en transport kostar. Det är möjligt tack vare tilläggsfunktionen Automatisk prisberäkning i LogTrade 2.0. 

Med Automatisk prisberäkning får du svar på vad en transport kostar redan när du skapar sändningen. 

– Det går att beräkna priser för samtliga transportörer. Informationen kan användas för att fakturera ditt företags kund, utan att du behöver vänta på transportörens faktura, säger Klas Sjöberg, försäljningsansvarig på LogTrade. 

Funktionen sparar det beräknade priset i funktionen Control Tower, som underlag för statistik och uppföljning. På det här sättet får ditt företag god överblick över den totala transportkostnaden, samtidigt som kostnaden kan brytas ner per transportör eller kund. 

– Och eftersom priset kommuniceras till affärssystemet får du möjlighet till ännu bättre beräkningar av lönsamhet per order och kund.

Automatisk prisberäkning har flera användningsområden. 

– Ett exempel är i samband med vidarefakturering av transportkostnader. Funktionen är även värdefull vid lönsamhetsberäkningar och efterkalkyler, säger Klas Sjöberg.
    
Automatisk prisberäkning riktar sig till samtliga transportköpare. Kontakta LogTrade för mer information och beställning.

Ökade krav på snabba och precisa leveranser. Fler och fler sändningar i transportsystemet. Allt vanligare att maskiner hanterar försändelser. Det är tre av skälen till att behovet av korrekt leveransinformation är större än någonsin. LogTrade 2.0 antar utmaningen och vässar valideringarna.

Rätt gods till rätt adress – så snabbt som det bara går. Så ser slutkundernas krav ut. Och det gäller både företag och privatpersoner.

– Den allmänna utvecklingen i samhället med ett allt högre tempo märks även inom transporter och logistik. Ta till exempel e-handeln, där snabba leveranser på bara några år har förvandlats från konkurrensfördel till självklarhet, säger Fredrik Svedberg, LogTrades vd.
 

Datorer, skannrar och streckkoder

Den ökade e-handeln påverkar också antalet sändningar i transportsystemet. Ett exempel är Postnord Sverige, som kan visa på en 75-procentig ökning under perioden 2006–2013 när det gäller antalet paketförsändelser.

Rationaliseringarna inom näringslivet är en annan faktor som påverkar godstransporterna. 

– Tidigare räckte det oftast med att skriva ett stort företags namn följt av exempelvis ”Port 20, Göteborg” på adresslappen. Trots att leveransuppgifterna var bristfälliga kom sändningen fram. Det var möjligt eftersom många företag hade bemannade godsavdelningar. 

Idag ser verkligheten annorlunda ut.

– Datorer, skannrar och streckkoder har tagit över inom godshantering. Den här utvecklingen har många fördelar, men den innebär också att utrymmet för felaktigheter och bristfälliga leveransuppgifter är minimalt.
 

Inbyggd kvalitetskontroll

LogTrade 2.0 använder webbservice – en modern teknik som kännetecknas av validering och kommunikation i realtid.

– Det fungerar som en inbyggd kvalitetskontroll. Om exempelvis ett postnummer är felaktigt säger systemet ifrån, säger Fredrik Svedberg.

En annan fördel med tvåvägskommunikation gäller uppdateringen.

– Den sker automatiskt. På så sätt har användaren alltid tillgång till den senaste versionen av systemet – med aktuella leveransvillkor, korrekt transportinformation och så vidare.
 

Rätt mottagare – i rätt tid

En ny version av LogTrade 2.0 släpps den 29 november. Den heter 2.14.5.

– Vi har sett över valideringarna. Tanken är dels att öka möjligheterna att kunna redigera en sändning i ett tidigt skede om användaren har angett felaktig information, dels att undvika förseningar på grund av bristfälliga uppgifter. 

Vilka är då fördelarna med att använda korrekta uppgifter i TA-systemet?

– Den viktigaste är att godset kommer fram till rätt mottagare i rätt tid. 

En annan fördel är att beställaren sparar pengar, eftersom transportörerna tar ut en avgift för att rätta till felaktiga uppgifter

– Dessutom sker returhanteringen betydligt snabbare om inlagda uppgifter stämmer, säger Fredrik Svedberg.

Fotnot. Begreppet validering kommer från engelskans validation. Det innebär att någon godkänner exempelvis ett dokument och bekräftar att innehållet i dokumentet är korrekt. 

 

Tre tips för korrekt leveransinformation 

1. Kontrollera att adresser, postnummer och kontaktinformation stämmer. 

2. Välj rätt produkt/transportsätt för vald transportör.

3. Vissa företag har boxpostnummer eller storkundspostnummer, där brevsorteringen sker. Det kan innebära att paket och större försändelser tas emot på annan plats. Tänk på att denna adress kan ha ett annat postnummer än det som gäller för brev.

 

Att gå från en av marknadens största aktörer till ett mindre företag i branschen kan synas vara ett stort steg. Klas Sjöberg, nytillträdd försäljningsansvarig på LogTrade, gjorde språnget – och kom till ett företag som visade sig vara något annat än han hade trott.

Klas Sjöberg är civilingenjör i industriell ekonomi.

– Jag började min logistikbana på Procter & Gamble. Därefter följde åtta år på Memnon Networks; de sista åren som storkundssäljare.

Efter många år i Stockholm kände Klas och hans familj att det var dags att flytta till Skåne.

– För min del var det ett naturligt steg, eftersom jag är uppvuxen här. Dessutom finns det ett stort fokus på Supply Chain och logistik i regionen, liksom intressanta och kunniga kunder.

Strax därefter hörde ett rekryteringsföretag av sig och berättade att LogTrade sökte en försäljningsansvarig.

– Till en början var jag tveksam – av tre skäl: jag såg LogTrade som en liten aktör, jag hade hört från transportörer att det var svårt att komma i kontakt med företaget och jag kände osäkerhet inför den starka fokuseringen på att vara en inbyggd lösning.
 

Litet och stort företag

Klas Sjöberg kommer närmast från en TA-aktör med nära 100 miljoner kronor i omsättning – runt fem gånger så mycket som LogTrade.

– LogTrade är ett litet, sammansvetsat gäng med hög kompetens och lång erfarenhet inom TA-området. Kunder, transportörer och leverantörer av affärssystem känner till oss som arbetar i företaget, säger Fredrik Svedberg, LogTrades vd.

Sett till antalet sändningar är LogTrade inte någon liten aktör.

  – Våra kunder skickar 115 000 sändningar per dag. Och snart är vi uppe i sammanlagt 100 miljoner sändningar sedan 2008, då LogTrade 2.0 kom ut på marknaden.
 

Flera förbättringar för transportörer och slutkunder

LogTrade är det inbyggda TA-systemet. Historiskt sett har det inneburit att företaget har fokuserat på samarbete med affärssystem. 

– Vi kommer att fortsätta vara det inbyggda TA-systemet. Det nya är att vi kraftsamlar för att underlätta och utveckla kontakterna med transportörer och slutkunder. Det är därför vi har rekryterat Klas, som har gedigen erfarenhet inom området, säger Fredrik Svedberg.

Ett annat exempel på denna satsning är att LogTrades support har ett nytt ärendesystem. Ett tredje är att företaget har bytt telefonväxel.

– Dessutom har vi förstärkt supporten genom nyanställningar, säger Klas Sjöberg.
 

En del av företagets affärssystem

LogTrade 2.0 är marknadens modernaste molnsystem för transportadministration.

– Systemet passar bäst för företag som har daglig hämtning av gods, använder mer än en transportör och vill ha en integrerad och automatiserad TA-lösning, säger Fredrik Svedberg.

En annan styrka är valfriheten.

– Vi har stöd för fler än tusen transportörer i Norden. Och det är enkelt att lägga in egna transportörer, säger Klas Sjöberg.

LogTrade 2.0 är i de flesta fall en del av företagets affärssystem.

– Att systemet är inbyggt innebär att användaren slipper hantera två produkter. På så sätt känner han eller hon igen sig i gränssnitt och kommandon. Det sparar tid, samtidigt som utbildningsbehovet är minimalt, säger Fredrik Svedberg.
 

Länken mellan transportör och slutkund

LogTrade strävar efter att vara en naturlig länk mellan transportör och slutkund.

– Vi vill hjälpa transportörerna att korta ner tiden från den första kontakten med slutkunden till att transporterna rullar enligt avtal. Målet är att bidra med hög tillgänglighet, snabba integrationer och expertis inom transportadministration, säger Fredrik Svedberg.

LogTrade har flera konkreta förslag på gång inom dessa områden.

– Men innan vi går vidare vill jag gärna träffa transportörerna för att ta del av deras tankar och synpunkter; ett arbete som inleds inom kort, säger Klas Sjöberg.

Och hur är det med de frågetecken som han hade för några månader sedan?

– De rätades ut när jag fick en större inblick i vad LogTrade är och står för. Idag vet jag att LogTrade klarar av ett stort antal sändningar, med hög tillgänglighet.

Klas Sjöberg anser att de förbättringar som LogTrade har gjort under den senaste tiden har underlättat för kunder och partners att komma i kontakt med företaget.

– Lägg till det att jag har sett med egna ögon hur enkelt det är att komma igång med systemet för de kunder som inte använder LogTrade 2.0 som inbyggd lösning. Därför ser jag som en av mina viktigaste uppgifter att göra fördelarna med LogTrade 2.0 ännu mera kända på marknaden.

Fler och fler affärssystem upptäcker fördelarna med en inbyggd lösning när det gäller transportadministration. Bara under de senaste månaderna har SAP, GKS och HansaWorld
byggt in LogTrade. Att TA-systemet är inbyggt har flera fördelar för affärssystemens kunder.

En av de mest uppskattade är smidigheten.

– Användaren arbetar i ett enda system. Därmed behöver han eller hon aldrig ge sig ut
i ett annat gränssnitt för att hantera transportadministrationen. Det sparar tid, säger Fredrik Svedberg, LogTrades vd.

Men det gäller väl även om det finns en standardkoppling mellan affärssystemet och LogTrade 2.0?

– Två system som kopplas ihop är likväl två system som användaren behöver hantera.   

En annan fördel med en inbyggd lösning är att det går snabbt att komma igång, eftersom utbildningsbehovet är minimalt.

– LogTrade är en del av affärssystemet. Därmed arbetar användaren i samma gränssnitt
som tidigare, vilket gör att han eller hon känner igen sig i struktur, menyer och kommandon. Allt som behövs för att dra igång TA-systemet är några knapptryckningar, säger Fredrik Svedberg.
 

Automatisk uppdatering

En tredje fördel är kopplad till att LogTrade 2.0 använder webbservice – en modern teknik
som kännetecknas av validering och kommunikation i realtid.

– Uppdateringen sker automatiskt. Det innebär att användaren alltid har tillgång till den senaste versionen av LogTrade 2.0 – med aktuella leveransvillkor, korrekt transportinformation, rätt postnummer och så vidare.

En annan styrka med en inbyggd lösning är att TA-systemet blir tillgängligt för ännu fler
i företaget.

– Ett genomsnittligt affärssystem består av tjugofem moduler. I en inbyggd lösning går det
att komma åt LogTrade 2.0 via alla moduler i systemet – något som innebär att medarbetare från flera olika avdelningar får tillgång till viktiga funktioner i TA-systemet, såsom track and trace, säger Fredrik Svedberg.

Klicka här för att se vilka affärssystem som har byggt in LogTrade 2.0

Denna nyhet finns även som en del av vårt nyhetsbrev, se webbversion av nyhetsbrev

Få företag kan stoltsera med en marknadsandel på 90 procent. Ett av dessa är Egmont Kids Media Nordic AB, som dominerar den svenska marknaden för serietidningar. Bland titlarna kan nämnas Kalle Anka & Co, Bamse och Fantomen. Företagets spel och pussel marknadsförs under varumärket Kärnan. TA-systemet heter LogTrade 2.0. 

– Att köpa in och kommersialisera rättigheter är en viktig del av vår verksamhet. Vi samarbetar exempelvis med Disney, Mattel, Warner, Sveriges Television och Svensk Filmindustri, säger Wilhelm Åkesson. Han arbetar som NAV Solution Manager på Egmont Kids Media Nordic, med huvudkontor i Malmö.

– Jag koordinerar inköp inom IT och arbetar med projektledning, utveckling och support som gäller affärssystemet.
 

Från papper till skärm

Den största utmaningen för Egmont Kids Media Nordic 2014 är marknadens förflyttning från analogt till digitalt. 

– Upplagorna för så gott som alla tryckta medier viker. Även leksaksmarknaden känner av att dagens barn och ungdomar ägnar allt mer tid åt mobiler, datorer och surfplattor.

Hur möter Egmont Kids Media Nordic denna verklighet?

– Vi rör oss också allt mer mot digitala kanaler. Kalle Anka och Bamse är redan där, för att ta två exempel.
 

Uppskattad spårbarhet

Egmont Kids Media Nordics centrallager finns i Malmö. Härifrån sker leveranserna till Sverige och Danmark. 

 – Våra tidningar distribueras via Tidsam. Övriga produkter, såsom spel och pussel, skickas till detaljisterna med hjälp av LogTrade 2.0. 

Egmont började använda LogTrade 2001. Sedan 2008 är LogTrade 2.0 inbyggt i Microsoft Dynamics NAV, företagets affärssystem.

– TA-systemet ska varken märkas eller synas. Det ska finnas i bakgrunden och fungera problemfritt. Så är det med LogTrade 2.0.

När en order kommer in till huvudkontoret i Malmö skickas den till centrallagret. Lagerpersonalen plockar och packar beställningen. Nästa steg är att förse den med frakthandlingar och transportetiketter. 

– LogTrade 2.0 är smidigt att arbeta med. Särskilt bra är att systemet är inbyggt. Det sparar tid och förenklar för användaren.

Wilhelm Åkesson uppskattar även spårbarheten.

– Vi får en hel del frågor från kunderna när det gäller leveranser. Därför är det bra att LogTrade 2.0 skickar tillbaka information så att sändningarna går att spåra.
 

LogTrade 2.0 expanderar

Nästa steg för Egmont Kids Media Nordic när det gäller logistik är att se till så att även företagets bokklubbar får tillgång till LogTrade 2.0.

– Att skicka ut premier till prenumeranter tar mycket tid. Lägg till det att arbetet sker manuellt. Genom att föra över denna verksamhet till LogTrade 2.0 får vi en smidigare hantering och högre spårbarhet.

Till sist: Var kommer företagsnamnet ifrån?

– Koncernens grundare hette Egmont H Pedersen. Han drog igång Egmont som 17-åring 1878
 

Egmont på femton sekunder

Egmont Kids Media Nordic AB producerar serietidningar, magasin, digitala medier, pussel, spel och leksaker. Företaget omsätter 530 miljoner kronor (2012) och har ett hundratal anställda i Malmö. Egmont Kids Media Nordic ingår i den internationella mediekoncernen Egmont, som omsätter 1,4 miljarder Euro och verkar i ett trettiotal länder. Egmont Kids Media Nordic använder LogTrade 2.0 som en inbyggd del av Microsoft Dynamics NAV. Leverantör av affärssystemet är Tectura.

 Denna nyhet finns även som en del av vårt nyhetsbrev, se webbversion av nyhetsbrev

– Intresset för att odla eget och arbeta i trädgården ökar. Man kan säga att vi säljer en livsstil. Målet är att skapa rum i trädgården för villaägare i Norden. Det säger David Gunnarsson, logistiker på Willab Garden.

Willab Garden i skånska Båstad är Nordens ledande leverantör av uterum och växthus. Företaget startades av Rune Williamsson 1972. Från början var inriktningen djurvårdsprodukter via postorder. 

– I mitten av 80-talet gick vi över till att producera och sälja växthus – och 1993 tillkom uterum i sortimentet.
 

Högsäsong från mars till juni

Willab Garden köper in stora partier direkt från tillverkarna. På så sätt kan företaget erbjuda slagkraftiga priser. 

– Dessutom utvecklar vi egna produkter i samarbete med leverantörerna, säger David Gunnarsson.

Willab Garden har butiker i Båstad, Bromma och Greve utanför  Köpenhamn. En växande del
av försäljningen sker via nätet.

– Vår högsäsong är från mars till och med juni, med ytterligare en topp direkt efter semesterperioden. Vinterhalvåret ägnar vi till stor del åt att planera, förbereda och effektivisera inför kommande säsong.
 

Tunga och skrymmande produkter

David Gunnarssons uppgift är att styra och planera utgående leveranser. 

– Målet med mitt arbete är att optimera transporterna när det gäller tid, ekonomi och miljö.

Växthus och uterum innebär tunga och skrymmande leveranser till kunderna – något som ställer höga krav på transporter och logistik.

– Vissa av våra produkter levereras omonterade i paket, medan andra skickas på kranbil och lyfts på plats hos kunden.

Willab Garden använder LogTrade 2.0 som en inbyggd del av affärssystemet Jeeves. 

– När kunden gör en beställning slussas den via affärssystemet till lagret för plockning. Större beställningar hanteras och planeras av oss på logistikavdelningen.

Under högsäsong kommer lastbilarna i strid ström till Willab Gardens anläggning.

– Vi levererar tusentals växthus och uterum varje år. Utöver det erbjuder vi ett brett sortiment
av tillbehör för odling. Totalt innebär det mellan 10 och 15 avgångar per dag under högsäsong.
 

Inbyggd kvalitetskontroll

På Willab Garden arbetar cirka 30 personer med LogTrade 2.0.

– Vi uppskattar den inbyggda kvalitetskontrollen i systemet. LogTrade 2.0 skriver bara ut transportetiketten när informationen är korrekt. Om exempelvis ett postnummer är felaktigt säger systemet ifrån.

En annan fördel är spårbarheten.

– LogTrade 2.0 rapporterar tillbaka till affärssystemet. Varje leverans får ett sändningsnummer, vilket gör att vi kan spåra godset.

Willab Garden använder LogTrades support vid frågor som gäller TA-systemet.

– Det fungerar bra. Kontakterna är positiva och vi får snabba svar.

Willab Garden siktar på att expandera ytterligare.

– Danmark är en växande marknad, liksom Norge. Därför har vi egna webbutiker i dessa länder.

Företagets snabba expansion märks även i Båstad.

– I snitt tillkommer en byggnad per år på området, säger David Gunnarsson. 
 

Willab Garden på femton sekunder
Willab Garden är Nordens ledande leverantör av uterum och växthus. Företaget, som finns
i Båstad, har butiker i Båstad, Bromma och Greve utanför Köpenhamn. En växande del
av försäljningen sker via nätet. Willab Garden har ett 80-tal anställda och omsätter
220 miljoner kronor (2012). Företaget använder LogTrade 2.0 som en inbyggd del av Jeeves.
Leverantör av affärssystemet är Evry.

Allt fler köper allt mer på nätet. Faktum är att den andel av Sveriges ekonomi som drivs
av Internet växer med tio procent per år. Nordisk E-handels förmåga att skapa, förpacka
och sälja kompletta plattformar för webbutiker har gjort företaget till en snabbväxare.
Lösningen inom frakt och logistik heter LogTrade 2.0.

För sju år sedan köpte Runar Wahlgren och hans kollega Leif Lindberg ett företag som arbetade med e-handelsplattformar. Vid den här tidpunkten var e-handeln på väg in i en andra våg efter dotcom-kraschen vid millennieskiftet. 

– Vårt mål var att automatisera och paketera produkten så mycket som möjligt – och sälja den till ett slagkraftigt pris, säger Runar Wahlgren, Nordisk E-handels vd.

Vid starten hade Nordisk E-handel ett trettiotal kunder.

– Arton månader senare hade vi 700. Och idag är antalet uppe i 1 200. 
 

Från pris till kundnytta

Nordisk E-handels framgångar är ett exempel på den snabba tillväxt som näthandeln har haft under de senaste åren. 

– Idag är allt och alla på nätet – från internationella bolag till lokala aktörer. I Sverige
finns 12 000–20 000 företag med webbutiker, säger Runar Wahlgren.

I e-handelns barndom handlade det mesta om priset. Idag är slagkraftiga priser en självklarhet. Fokus ligger istället på att erbjuda tjänster och lösningar som ger kunderna mervärden. Även Nordisk E-handels produkter bygger på denna filosofi.

– Med vårt baspaket får kunderna tillgång till tolv färdiga moduler som behövs för att driva en webbutik på ett effektivt sätt – från sortiment och prishantering till frakt och logistik. Dessutom erbjuder vi ett Premiumpaket för digitala affärer. Betalningen för tjänsterna sker i form av en startavgift och en månadsavgift.
 

Sparar tid och pengar

Ett annat mervärde som Nordisk E-handel erbjuder kunderna är LogTrade 2.0. TA-systemet är inbyggt i företagets Baspaket under namnet NEHTA, Nordisk E-handel Transportadminstration.

– Tidigare hade vi tre olika system för transportadministration, men för ett år sedan bestämde
vi oss för att förenkla för kunderna.

Den största fördelen med att LogTrade 2.0 är inbyggd i Baspaketet är att Nordisk E-handels kunder sparar tid och pengar.

– Idag talas det mycket om tid per försändelse. Genom att minska den tid som läggs på varje order går det att spara pengar, säger Runar Wahlgren.

I andra e-handelsplattformar måste kunden hantera två olika system när det gäller frakt och logistik. Uppgifter ska exporteras från det ena systemet till det andra för att sedan jämföras och kontrolleras.

– Allt detta slipper våra kunder. De använder ett enda system, eftersom all transportadministration sker via vår plattform. Tidsbesparingen är cirka fem minuter per order.
 

Inbyggt mervärde

Nordisk E-handel hanterar även support inom transportadministration.

– Vi kan svara på de vanligaste frågorna. Behövs det specialistkunskaper är LogTrades support en resurs. 

En förutsättning för bra inbyggda lösningar är att samarbetet mellan leverantör och partner fungerar på ett smidigt sätt. 

– LogTrade är ett innovativt och flexibelt företag. Jag uppskattar särskilt lyhördheten inför våra önskemål. 

Vad innebär samarbetet med LogTrade för Nordisk E-handels kunder?

– Vår lösning automatiserar och effektiviserar kundernas hantering och flöden. LogTrade 2.0
är en viktig del av det mervärde vi erbjuder, säger Runar Wahlgren.

 

Nordisk E-handel på femton sekunder
Nordisk E-handel erbjuder en komplett plattform för webbutiker. På kundlistan finns Granit, Storstockholms Lokaltrafik (SL), Securitas, Höganäs, Falck Secure och omkring
1 200 andra företag. Dagens Industri utsåg nyligen Nordisk E-handel till Gasellföretag. Omsättningsökningen under mätperioden var 236 procent. Nordisk E-handel finns i Malmö, Göteborg, Oslo och Stockholm. Företaget har byggt in LogTrade 2.0 i sitt Baspaket under det egna varumärket NEHTA, Nordisk E-handel Transportadministration.

Denna nyhet finns även som en del av vårt nyhetsbrev, se webbversion av nyhetsbrev 

Nu ökar valfriheten för dig som skickar gods till eller från Danmark. LogTrade 2.0 har nämligen stöd för de ledande transportörerna på den danska marknaden.

– LogTrade strävar efter att erbjuda en nordisk lösning för transportadministration. Därför är det glädjande att vi nu även kan erbjuda ett brett stöd för transportörer på den danska marknaden, säger Fredrik Svedberg, vd för LogTrade.

Bland de leverantörer i Danmark som LogTrade 2.0 har stöd för kan nämnas Dachser, Danske Fragtmaend, DHL Express, GLS, Post & PostNord Logistics samt UPS.

Och LogTrades satsning på Norden fortsätter.

– Nästa land på tur är Norge. Vi återkommer längre fram med information om vilka transportörer det handlar om, säger Fredrik Svedberg.

Kontakta oss här för att få tillgång till transportörer på den danska marknaden.
 

Transportörer på den danska marknaden
som LogTrade 2.0 har stöd för – några exempel

• Dachser
• Danske Fragtmaend
• DHL Express
• GLS
• Post & PostNord Logistics 
• UPS
 

Bitlog, en samarbetspartner till Epicor, har byggt in LogTrade i affärssystemet Epicor iScala. 

Epicor iScala är ett affärssystem för multinationella företag samt stora lokala och regionala företag som har betydande handel med utlandet.

– Genom att integrera LogTrade får användarna av Epicor iScala tillgång till en av de bästa lösningarna för transportadministration, säger Fred Boström, vd för Bitlog.

– LogTrade är det inbyggda TA-systemet. Det som skiljer vår lösning från konkurrenterna är att LogTrade 2.0 är integrerat med affärssystemet. På så sätt slipper den enskilde användaren hantera två produkter. Samtidigt sparar företaget tid och pengar, säger Fredrik Svedberg, vd för LogTrade.

LogTrade 2.0 har stöd för fler än tusen transportörer i Norden. 

– Dessutom är det enkelt för kunden att lägga in egna samarbetspartners, säger Fredrik Svedberg.

Bitlog är specialist på lösningar som effektiviserar order- och lagerhantering. Företaget har tidigare integrerat LogTrade i sin egenutvecklade programvara för logistik, LeanLog.

– Hultafors och 3M är två exempel på kunder som använder Bitlogs programvara tillsammans med LogTrade, säger Fred Boström.

DACHSER har inlett ett samarbete med LogTrade. Syftet är att logistikleverantörens
kunder 
i Norden ska administrera sina transporter med hjälp av LogTrade 2.0. 

– En viktig anledning till samarbetet är LogTrades särskiljande position som inbyggt system
för transportadministration i bland annat Microsoft 
Dynamics, säger Peter Hut, Nordic Quality and E-service Manager på DACHSER. 

DACHSER är en av Europas största leverantörer inom logistik och transporter. Företaget
erbjuder bland annat vägtransporter, lagerservice 
och Do It Yourself-logistik.

– Vi kombinerar lång erfarenhet med den senaste informationstekniken. Resultatet är ofta nyskapande tjänster, lösningar och tankesätt, säger Peter Hut.

DACHSER är ett familjeägt företag med cirka 24 000 anställda i hela världen. Huvudkontoret finns i Kempten i Tyskland. Koncernen omsätter omkring 40 miljarder kronor.

”Mycket 'godis' ingår när kunden vill integrera.” ”Standardiserat system som fungerar bra.” ”Lättarbetat – och ren, klar bild vid registrering av ny order.” Så löd tre av kommentarerna när en av landets största transportörer satte betyg på LogTrade 2.0.

– Transportörerna är viktiga samarbetspartners för oss. Dessutom är de proffs på transporter. Därför är vi särskilt glada för berömmet, säger Fredrik Svedberg, LogTrades vd.

Utvärderingen ingick som en del i en tvådagarsutbildning som LogTrade och andra företag inom transportadministration genomför för transportörer. 

En av frågorna i utvärderingen löd: ”Hur anser du att vårt utbud av godkända TA-system täcker kundbehovet?” Fler än en tredjedel av de tillfrågade, 37 procent, gav högsta betyg (5) till LogTrade 2.0, medan övriga 63 procent satte betyget 4.

– Att samtliga deltagare på utbildningen gav vår produkt det högsta eller näst högsta betyget
är ett kvitto på att de omkring 60 000 utvecklingstimmar som ligger bakom LogTrade 2.0 har gett resultat, säger Fredrik Svedberg.
 

Varför välja LogTrade?

Vad kan då LogTrade och andra TA-leverantörer förbättra? Även här gav transportörens medarbetare klara besked. Här är två röster:

”TA-leverantörer måste bli bättre på att förklara vad just de är bäst på. Det känns som att många leverantörer har samma kunderbjudande, samma produkter, liknande pris och nisch.” ”Flera TA-leverantörer behöver förbättra sin kommunikation med kunderna – och vässa sina kunderbjudanden.”

– Det här har vi tagit till oss. I våras genomförde LogTrade ett omfattande varumärkesarbete. Syftet är att befintliga och blivande kunder snabbt ska få svar på frågan ”Varför ska jag använda LogTrade 2.0 istället för konkurrenten A, B, C, eller D?”, säger Fredrik Svedberg.
 

Det inbyggda TA-systemet

Och vad blev resultatet?

– LogTrade är det inbyggda TA-systemet. Det som skiljer vår lösning från konkurrenterna är att LogTrade 2.0 är integrerad med affärssystemet. På så sätt slipper du hantera två produkter. Samtidigt sparar företaget tid och pengar.  

För en tid sedan lanserade LogTrade en ny webbplats som tydliggör företagets konkurrensfördelar. 

– Nästa steg är att vässa kommunikationen med våra olika målgrupper. Vi återkommer om detta under hösten, säger Fredrik Svedberg. 

DataPartner i Helsingborg, en partner till Visma, har byggt in LogTrade i affärssystemet Visma Business. DataPartner har sedan tidigare byggt in LogTrade i Visma Administration (tidigare SPCS). 

– Genom att LogTrade är integrerad i Visma Business får kunderna tillgång till en kraftfull lösning inom transportadministration, säger Ulf Jerlebo, vd för DataPartner i Helsingborg.

– Vi är stolta över att DataPartner än en gång har valt att bygga in LogTrade 2.0. Därmed får Visma Business kunder möjlighet att välja, beställa, spåra, överblicka och analysera transporter – elektroniskt och i realtid, säger Fredrik Svedberg, vd för LogTrade. 

LogTrade 2.0 har stöd för fler än tusen transportörer i Norden. Och det är enkelt för kunden att lägga in egna samarbetspartners. 

– En annan fördel är att systemet passar alla transportbehov – från en handfull till tusentals sändningar per dag, säger Fredrik Svedberg. 

En av de första kunderna att börja använda LogTrade inbyggt i Visma Business är Folkpool. 

Det förändrade medielandskapet innebär rejäla utmaningar för den grafiska branschenTMG Tabergs i Småland möter utvecklingen på två sätt: helhetslösningar och nya intäktsmöjligheter.

TMG Tabergs startade 1954 under namnet Tabergs boktryckeri. Under 1980- och 1990-talen expanderade företaget kraftigt genom förvärv.

– Idag är vi en del av den grafiska koncernen Taberg Media Group, som finns på sju platser i Sverige, säger Mikael Lind, vd för TMG Tabergs.

På kundlistan finns bland andra, Nibe, Resia, Södra, Skandia Mäklarna, HV71 – och Svenska Fotbollsförbundet.

– Sedan många år tillbaka är TMG Tabergs officiell leverantör av trycksaker till herr- och damlandslaget i fotboll. Vi trycker bland annat matchprogram till landskamperna på hemmaplan.

 

Flera kanaler – bättre utväxling

Behovet av traditionellt tryck minskar. Samtidigt har uppdragen förändrats.

– En stor del av de enklare tryckjobben som fanns tidigare har tagits över av webben. Istället väljer kunderna att satsa mer på det material som trycks, säger Mikael Lind.

En annan tendens är att en del av de uppdrag som försvann när nätet slog igenom på allvar kommer tillbaka.

– Många kunder har insett att tryckt material kan driva trafik till webben. Att synas i flera kanaler ger ofta den bästa utväxlingen totalt sett.

 

Nav för marknadskommunikation

En av TMG Tabergs största konkurrensfördelar är möjligheten att erbjuda helhetslösningar.

– Vi har en stor bredd i koncernen när det gäller kunskaper och lösningar – från grafisk formgivning till webbtjänster. Det förenklar för våra kunder, som sparar tid och pengar.

En viktig framgångsfaktor för TMG Tabergs är viljan att finna nya infallsvinklar.

– Vi strävar efter att vara navet för kundens marknadskommunikation.

Ett exempel är att företaget ritar och bygger utställningar. Ett annat är den framgångsrika satsningen på förpackningsdesign.

– Dessutom har vi stora lagerutrymmen där kunderna kan förvara allt från trycksaker till profilprodukter.

 

Spårbarhet och avisering

Taberg Media Group har valt att integrera koncernens alla bolag i ett och samma affärssystem. Valet föll på Microsoft Dynamics NAV.

– På så sätt behöver integrationer med andra system bara göras på ett ställe, säger Mathias Lundberg, controller produktion/projektledare affärssystem.

TMG Tabergs använder LogTrade 2.0 som system för transportadministration.

– Tidigare fick våra medarbetare bläddra i pärmar för att finna uppgifter som de sökte. Nu är sökningen bara några knapptryckningar bort. Vi sparar mycket tid på att spårningen sker vid arbetsstationerna.

Varje år har företaget 28 000 sändningar och runt 40 000 kollin.

– Avisering via SMS och E-post innebär stora fördelar för kunden och för oss.

Nyligen skaffade TMG Tabergs en tilläggstjänst till LogTrade 2.0

– E-postavisering samverkar med Control Tower, vilket är utmärkt. På så sätt behövde vi inte lägga tid och pengar på att utveckla funktionen på egen hand, säger Mathias Lundberg.

 

TMG Tabergs på 15 sekunder

TMG Tabergs omsätter 124 miljoner kronor och har 77 anställda (201512).
TMG Tabergs ingår i den grafiska koncernen Taberg Media Group. LogTrade 2.0 är inbyggt i TMG Tabergs affärssystem Microsoft Dynamics NAV.
För mer information, besök gärna tmgtabergs.se.

Stora Exportpriset. Design of the Decade. Red Dot Design Award. Babybjörn är en av Sveriges största exportsuccéer under de senaste åren. Hittills har mer än 30 miljoner småbarn burits nära sina föräldrar i en bärsele från BabyBjörn. Och antalet ökar för varje år.

BabyBjörn är ett svenskt familjeföretag som tillverkar produkter för de yngsta barnen och deras föräldrar. Kunderna finns i ett 50-tal länder över hela världen.

– Vår första babysitter kom ut på marknaden redan 1961. Sedan kom en resesäng, en matstol och ett skötbord, säger Krister Lann, it-chef.

Företagets grundare Björn Jakobson och hans fru Lillemor fick fyra barn. Under uppväxten inspirerade barnen till utveckling av produkter som löste vardagsproblem. Björn och Lillemor är fortfarande aktiva i företaget.

– Björn är styrelseordförande och Lillemor är kreativt ansvarig.

 

E-handel – en säljkanal som växer

BabyBjörn arbetar dels via egna dotterbolag, dels via återförsäljare.

– Omkring hälften av vår totala försäljning sker via e-handlare som Amazon. Och andelen ökar.

Huvudkontoret för BabyBjörn finns i Stockholm. Företagets logistik- och kvalitetscentrum ligger i småländska Lanna.

– En stor del av våra komponenter i plast, trä och metall tillverkas här i Småland. Den textila produktionen sker i Kina, Vietnam och Turkiet, säger Krister Lann.

BabyBjörn har byggt in LogTrade 2.0 i affärssystemet Microsoft Dynamics AX.

Beställningar från exempelvis Amazon går direkt in i affärssystemet. 

– Vi har fyra stationer med totalt 10–15 personer som arbetar med LogTrade 2.0 via affärssystemet. Det är praktiskt, användarvänligt och sparar tid att arbeta i ett enda system.

Babybjörn använder även Control Tower – en internetbaserad tilläggstjänst till LogTrade 2.0 som samlar all sändningsinformation på ett ställe.

– Det ger oss möjlighet att överblicka, analysera och delegera transportdata i realtid.

 

Alla produkter i ett system

Målet för Babybjörn är att hela tiden ha så bra och kostnadseffektiva lösningar som möjligt. Transporter är inget undantag.

– Att LogTrade har stöd för fler än tusen transportörer i Norden underlättar för oss i samband med förändringar.

En annan sak som Krister Lann och hans kollegor uppskattar är att varje transportörs produktsortiment finns med i systemet.

– På så sätt samlar vi alla sändningar i ett enda verktyg oavsett leverantör, vilket är praktiskt och skapar överblick.

Så vad är hemligheten bakom succén för varumärket BabyBjörn? En stor del av förklaringen är att produkterna förenar nytänkande med god funktion, hög kvalitet och design som sticker ut.

– Barnets behov och hälsa kommer alltid i första hand. Vi är mycket noga med säkerheten och med vilka material vi använder, säger Krister Lann.

 

Babybjörn på 15 sekunder

Babybjörn är ett svenskt familjeföretag som tillverkar bärselar och andra babyprodukter. Kunderna finns i ett 50-tal länder över hela världen. BabyBjörn har 110 anställda och omsätter 477 miljoner kronor (201504).
LogTrade 2.0 är inbyggt i företagets affärssystem Microsoft Dynamics AX. För mer information, besök gärna babybjörn.se.

– Behovet av nya bostäder är gigantiskt i Sverige och det byggs allt mer. Vårt mål är att ha fördubblat omsättningen 2018. Det säger Stefan Persson, lageransvarig på Plannja Steinwalls.

Plannja Steinwalls startade 1948 i Landsbro, som ligger femton kilometer väster om Vetlanda.

– Grundaren Börje Steinwall kontaktade Borohus och Myresjöhus och föreslog ett samarbete. På den vägen är det. Sedan 2007 ingår vi i Plannjagruppen.

Plannja Steinwalls erbjuder kompletta lösningar i tunnplåt – från takgenomföringar till bostadsventilation.

– Vi levererar till 140 småhustillverkare i Sverige. På kundlistan finns även hustillverkare i Norge.

 

Kundanpassade lösningar

Efter finanskrisen var det kämpigt för många företag – inte minst inom hustillverkning.

– Men sedan 2014 har vi fullt upp, säger Stefan Persson.

För att möta den stora efterfrågan har Plannja satsat 45 miljoner kronor i Landsbroanläggningen – företagets produktions- och logistikcentrum för småhusindustrin.

– Vi investerade i en helautomatisk klipp- och stansmaskin och byggde ut lagret med 2 000 kvadratmeter. Det finns även lokaler för utbildning samt visning av våra produkter.

En av Plannja Steinwalls största konkurrensfördelar är förmågan att utveckla kundanpassade lösningar i tunnplåt.

– Det mesta vi producerar är både kundunikt och objektunikt.

Och oftast är det bråttom. Plannja Steinwalls har i genomsnitt tio dagar på sig att tillverka och leverera en beställning.
– Just in time för oss är att våra produkter kommer fram samtidigt som övriga husdelar levereras till platsen.

 

LogTrade 2.0 kapar kostnader

För tre år sedan bytte Plannja Steinwalls system för transportadministration. Valet föll på LogTrade 2.0.– Det har minskat våra kostnader inom logistikadministration med 30–40 procent.

Tidigare la Stefan Persson ner fem timmars arbete per dag på konsolidering av transporter, i form av manuell hantering och telefonsamtal. Idag tar motsvarande arbete 1,5 timme. Det är möjligt tack vare funktionen Automatisk konsolidering i LogTrade 2.0.

– Den innebär att systemet slår ihop sändningar som under en dag skickas till samma mottagare med respektive transportör och tjänst. Det är bara för mig att kontrollera och godkänna.

Stefan Persson uppskattar även det effektiva flödet från beställning till leverans.

– Numera sätter vi etiketter på godset direkt. Tidigare fick vi skapa etiketterna i efterhand.

En annan fördel med LogTrade 2.0 är den inbyggda postnummerservicen.

– Postnumret måste vara korrekt för att bokningen ska kunna slutföras. Det är en inbyggd kvalitetskontroll som vi har mycket nytta av.

 

Plannja Steinwalls på 15 sekunder

Plannja Steinwalls levererar kompletta lösningar i tunnplåt inom takgenomföringar, takavvattning, plåtprofiler och bostadsventilation. Kunderna är småhustillverkare i Sverige och Norge. Plannja Steinwalls finns i småländska Landsbro, har cirka 75 anställda och omsätter omkring 150 miljoner kronor. Företaget ingår i Plannja, som är en del av Ruukki Construction. LogTrade 2.0 är inbyggt i Plannja Steinwalls affärssystem Pyramid. För mer information, besök gärna plannja.se.

Hej och god fortsättning på det nya och spännande året 2017!

Vi på LogTrade vill starta det nya året med att bjuda in dig och dina kollegor till ett frukostseminarium på vårt nyöppnade kontor i Stockholm. Du kommer bland annat få lyssna på David Westberg, logistiker på Willab Garden, som kommer berätta om hur de säkerställer leveranser som lever upp till, eller rent av överträffar, deras kunders förväntningar i en komplex miljö med försäljning både via egna butiker, partners och direkt via internet.

För mer info och anmälan klicka här!

– För fem år sedan bestämde vi oss för att satsa stort på trådlöst ljud. Den första tiden var tuff, men 2014 kom lyftet. Då ökade efterfrågan på våra produkter lavinartat. Sedan dess har vi fullt upp, säger Stefan Pantzar, vd på Audio Pro.

Audio Pro startade i Helsingborg 1978. Affärsidén var att bygga högtalare på ett annorlunda sätt än konkurrenterna. Resultatet är prisvärda högtalare med ett verklighetstroget ljud och en tydlig, högkvalitativ bas – något som svenska och utländska branschmedier har uppmärksammat flera gånger genom åren.    

– Vår produkt Addon T3 belönades med fem stjärnor i tidningen What Hifi och blev utsedd till bästa trådlösa produkt 2015.

Audio Pro marknadsför sig under devisen Sound of Scandinavia. Företagets produkter finns i ett trettiotal länder i fyra världsdelar.    

– Norden, Storbritannien och Tyskland är tre viktiga marknader för oss. Vår största återförsäljare i Norden är Elgiganten.

    

Trådlöst och strömmat

Audio Pro insåg tidigt vad Bluetooth, Spotify, Airplay och annan utveckling skulle innebära för kunderna, branschen och företaget.

– Idag dominerar trådlöst och strömmat. Massmarknaden för traditionell hifi finns inte kvar. Det som återstår är en nisch med ett fåtal tillverkare och produkter i översta prisklassen som riktar sig till entusiaster, säger Torsten Arvidsson, ekonomichef.

Design och produktutveckling inom Audio Pro sker i Sverige. Högtalarna produceras på tre fabriker i Kina.    

– Vi har lager i Kina, USA och Norrköping. Reservdelslagret finns här i Helsingborg.    

Audio Pro skickar reservdelar till hela världen.    

– LogTrade 2.0 underlättar detta arbete. Systemet är enkelt och genomtänkt. En annan fördel är att mycket sker med automatik.

Musik i butik växer

Torsten Arvidsson uppskattar kontakterna med LogTrade.    

– Jag och vår kontaktperson Marcus Wigren har avstämningar då och då. Det är bra att kunna ställa frågor och få tips om hur vi använder LogTrade 2.0 så effektivt som möjligt.    

Även inom sitt andra produktsegment, trådlöst butiksljud, har Audio Pro varit framgångsrikt när det gäller att läsa av utvecklingen på marknaden. Produkterna inom detta område marknadsförs under varumärket Sonab/Audio Pro CS.

– Musik i butik är ett område som växer snabbt. Studier visar att musik som anpassas efter vad varumärket står för kan öka försäljningen med tre till sju procent. Att installera produkter i en butik tar oftast inte mer än en timme. 

 

Audio Pro på femton sekunder

Audio Pro utvecklar, marknadsför och säljer trådlösa högtalare. Tillverkningen sker i Kina. På kundlistan finns privatpersoner och butiker i ett 30-tal länder. Audio Pro har tio anställda och omsätter 305 miljoner kronor (2015). LogTrade 2.0 är inbyggt i företagets affärssystem Microsoft Dynamics NAV. För mer information, besök gärna audiopro.se.

Möjlighet till minskade transportkostnader. Automatisering istället för manuell hantering. Smarta transportlösningar som sparar tid och pengar. Det är budskapet som LogTrade vill förmedla på marknaden i och kring Stockholm. Karl Björk är Key account manager på det nyöppnade kontoret vid Klarabergsviadukten.

Karl Björk har arbetat med it, logistik och affärsutveckling i 25 år. Han har lång erfarenhet av kvalificerade köpprocesser och kommer närmast från Unifaun.

– TA-system är en relativt ny företeelse på marknaden, i jämförelse med exempelvis affärssystem. Jag ser därför som en av mina viktigaste uppgifter att nå ut med vilka möjligheter LogTrade 2.0 ger det enskilda företaget.

Karl Björk delar in nyttan i tre områden.

– Nummer ett är att systemet bidrar till att minska transportkostnaderna.

Ofta är det en god idé att använda flera transportörer och att fördela uppdragen så att varje transportör tar hand om de transporter som företaget är bäst på.

– Det här arbetet underlättas av att LogTrade 2.0 har stöd för fler än tusen transportörer i Norden och att det är enkelt att lägga in egna samarbetspartners.

 

Direkt från andras lager

En annan möjlighet är att automatisera manuella processer.

– Här finns både tid och pengar att spara.

LogTrade 2.0 skapar även förutsättningar för smarta affärslösningar.

– Ta till exempel en butik på nätet. Idag är det vanligt att ha ett eget lager dit leverantörer skickar gods.

Därefter skickar nätbutiken beställda produkter till slutkunderna.

– Men det finns mycket att vinna på att leverantören skickar godset direkt till kunden, med nätbutikens emballage och grafiska profil. På så sätt kan nätbutiken ha ett obegränsat antal leverantörer. Samtidigt förkortas tiden från beställning till leverans för slutkunden. Kort sagt: ett slags virtuell näthandel.

Hur kommer det sig att LogTrade satsar i Stockholm just nu?

– Vi befinner oss i stark expansion och får allt fler förfrågningar från Mälardalen. Det finns ett stort intresse för att bygga in TA-lösningen i affärssystemet. Många företag känner även till att LogTrade 2.0 är marknadens modernaste och mest flexibla TA-system, säger Fredrik Svedberg, vd på LogTrade.

Sverige är världens husvagnstätaste land. Men det är husbilen som står för tillväxten inom kategorin fritidsfordon. Det stora intresset för att semestra på hjul har lett till rejäl vind i seglen för KAMA Fritid – ett företag med fokus på tillbehör till husvagnar och husbilar.

God hälsa, stadgad ekonomi, resvana och språkkunskaper. Fyrtiotalisterna gör stora avtryck även inom campingsektorn. För tio år sedan var husbilarnas andel av nyregistrerade fritidsfordon i Sverige 26 procent. Idag är den 56 procent.

– Husbilen erbjuder stor flexibilitet. Därmed passar den utmärkt för köpstarka blivande eller nyblivna pensionärer som vill upptäcka Sverige och Europa. Men  husvagnen har fortfarande en stark ställning hos barnfamiljer, säger Börje Elmvret, lagerchef på KAMA Fritid.

 

Störst i Sverige

KAMA Fritid är ett dotterbolag till husvagns- och husbilstillverkaren KABE. Båda företagen finns i Tenhult, som ligger mellan Jönköping och Nässjö.

– Vi är Sveriges största grossist inom husvagns- och husbilssektorn. Försäljningen sker till största delen via våra 110 återförsäljare i Sverige, Norge och Finland.

Majoriteten av beställningarna kommer in via kundernas affärssystem.

– Men det finns även möjlighet för privatpersoner att beställa via vår webbplats. Därefter hämtar kunden produkterna hos den lokala återförsäljaren.

Det stora intresset för camping innebär både utmaningar och möjligheter för KAMA Fritid.

– Vi växte ur vårt lager. Därför köpte vi nyligen en intilliggande fastighet. På så sätt får vi en total lageryta på 10 000 kvadratmeter.

 

Ökade krav på bekvämlighet

I centrallagret finns mer än 9 000 tillbehörsartiklar – från grillar och taxboxar till förtält och fritidsmöbler. Bland varumärkena som KAMA Fritid samarbetar med kan nämnas Primus, Dometic, Fiamma, OmniaUgnen och Omnistor Thule.

– En tydlig tendens är att folk vill ha det lika bra i husvagnen eller husbilen som hemma i bostaden. Det märks exempelvis på att antalet designprodukter växer snabbt inom vårt segment.

Varje dag kommer fem till tio lastbilar till KAMA Fritid med produkter från olika leverantörer.

– Hämtning av gods som ska till våra återförsäljare i Sverige, Norge och Finland sker två gånger per dag.

 

Surfplattor effektiviserar

Plockningen på lagret görs med hjälp av surfplattor och trådlösa streckkodsläsare.

– Det minskar pappershanteringen, samtidigt som skanningen gör att vi får högre kvalitet när det gäller leveranserna.

LogTrade 2.0 är inbyggt i KAMA Fritids affärssystem iScala.

– All information finns på ett och samma ställe. På så sätt slipper vi arbeta i två olika system. Det ger en smidig hantering.

LogTrade 2.0 har stöd för fler än tusen transportörer i Norden.

– Dessutom finns transportörernas produkter i systemet. Det underlättar för oss, eftersom det är många alternativ och varianter att hålla reda på, säger Börje Elmvret.

 

KAMA Fritid på femton sekunder

KAMA Fritid på femton sekunder Kama Fritid är Sveriges största grossist inom tillbehör till husvagnar och husbilar. Försäljningen sker dels via 110 butiker hos återförsäljare i Sverige, Norge och Finland, dels via företagets webbplats. Kama Fritid har 25 anställda och omsätter 210 miljoner kronor (2015). LogTrade 2.0 är inbyggt i företagets affärssystem iScala. För mer information, besök gärna kamafritid.se.

Erbjud ett komplett sortiment, men gör det till en begränsad kundgrupp. Så lyder den bärande idén bakom ABA Skol. Genom att arbeta konsekvent och långsiktigt har företaget blivit en av Nordens främsta aktörer inom sitt område. 

ABA Skol i Malmö erbjuder bild- och lekmaterial samt skolmöbler.

– Omkring 99 procent av försäljningen sker till förskolor, skolor och fritidshem i I Sverige och Norge. Resten går till privatpersoner, säger Jonas Stellemark, it- ansvarig på ABA Skol.

Det är viktigt att produkter som riktar sig till barn är säkra och håller hög kvalitet.

– Därför testas alla produkter i vårt sortiment innan de når kunderna. Dessutom arbetar vi tillsammans med leverantörerna för att miljöanpassa produktutvecklingen.

ABA Skol säljer allt från färgpennor och räknehäften till dockhus och basketkorgar. Bland varumärkena kan nämnas Berol, Jolly, Maimeri, Rose, Haba, Lego, Staedtler och Micki.

Navet i försäljningen är ABA Skols webbshop. Den kompletteras med en butik i Malmö och showrooms i Stockholm och Göteborg.

– Många kommuner beställer produkter direkt från sina inköpssystem. Dessutom har vi säljare över hela Sverige.

 

Fem lager blev ett

Tidigare använde sig ABA Skol av fem lager.

– Men nu har vi samlat allt på ett och samma ställe. Förra året flyttade vi till ett 13 000 kvadratmeter stort lager i Malmö.

ABA Skol har omkring 400 leverantörer. I sortimentet finns fler än 16 000 artiklar – något som genererar en hel del transporter. En vanlig arbetsdag kommer mellan fem och tio fullastade lastbilar till centrallagret.

– Det handlar om allt från containrar med cyklar till enstaka lådor med kortlekar.

ABA Skol köper in produkter från Sverige, Europa och Asien. Företaget använder en handfull transportörer för leveranser till kunderna.

– Även när det gäller utleveranser rör det sig om fem till tio lastbilar per dag.

 

Framtidssäkert system

Precis som många andra företag har ABA Skol byggt in LogTrade 2.0 i affärssystemet.

– LogTrade 2.0 är en självklar del av Microsoft Dynamics NAV. Det är möjligt eftersom TA-systemet agerar enligt samma logik som NAV.

Jonas Stellemark uppskattar att LogTrade 2.0 bygger på modern och välutvecklad teknik.

– Det gör systemet framtidssäkert, vilket är en trygghet för oss.

På lagret i Malmö finns fyra skrivare.

– LogTrades tilläggstjänst Integrated Printing ger oss möjlighet att styra utskrifterna.

Norge är en viktig marknad för ABA Skol. Grannlandet i väster är inte med i EU.

– Det innebär en del pappersexercis för oss. Men den underlättas avsevärt av att LogTrade 2.0 har en inbyggd funktion för hantering av tullfakturor.

ABA Skol började använda LogTrade 2.0 i samband med att centrallagret öppnade 2015.

– Det har varit förvånansvärt enkelt att komma igång. Kontaktpersonerna på LogTrade har stöttat oss på ett bra sätt. Jag uppskattar proffsigheten och det stora engagemanget, säger Jonas Stellemark.

ABA Skol på femton sekunder

ABA Skol säljer bild- och lekmaterial samt möbler till förskolor, skolor och fritidshem i Norden. Företaget har 21 000 kunder, 16 000 artiklar och 400 leverantörer. ABA Skol har 70 anställda och omsätter 195 miljoner kronor (2015). Huvudkontor och centrallager finns i Malmö. LogTrade 2.0 är inbyggt i företagets affärssystem Microsoft Dynamics NAV. För mer information, besök gärna aba-skol.se.

Varför heter det tumstock trots att metersystemet gäller sedan länge? Svaret är nära förknippat med en handlingskraftig ingenjör – och en av många uppfinningar som satte Sverige på den industriella världskartan.

Hultafors Group AB består av varumärkena Dunderdon Workwear, Hultafors, Snickers Workwear, Solid Gear skor, Toe Guard och Wibe Ladders.

– Professionella hantverkare ska kunna lita på sin utrustning. Därför är det gemensamma målet för våra varumärken att erbjuda lösningar som ger bästa möjliga funktion, säkerhet, skydd och produktivitet, säger Mårten Larsson, it-chef i Hultafors Group AB.

Hultafors, företaget som har gett koncernen dess namn, startade 1883. Några år tidigare hade Sverige infört metersystemet.

– Efter en övergångsperiod på tio år blev det olagligt att använda svenska inches i handel och kommers.

 

Funktion och precision

Men hur skulle vanligt folk kunna använda sig av nymodiga metrar och centimetrar när man sedan barnsben hade lärt sig att mäta i tum? Den småländske ingenjören Karl-Hilmer Johansson Kollén fann lösningen: en mätstock som visade både inches och centimetrar.

– Men linjalen visade sig vara besvärlig att hantera i ett enda långt stycke.

Då kom Karl-Hilmer med nästa innovation: den hopfällbara måttstocken. Succén var ett faktum. Sedan dess är Hultafors tumstock originalet när det gäller att mäta exakt på ett smidigt sätt.

– Meterstocken tillverkas fortfarande i Hultafors, med en unik och världsledande teknik.

Utöver måttstockar utvecklar och säljer Hultafors bland annat hammare, knivar, spett och bräckjärn. Kunderna, hantverkare runt om i Europa, är delaktiga i utvecklingsarbetet – från skiss till färdig produkt.

– Resultatet är verktyg med funktion och precision som känns i handen.

 

Smidigt med inbyggt TA-system

Hultafors Group har centrallager i Hultafors, Nässjö och i Polen.

I samband med att det sistnämnda slog upp portarna gjordes en förändring när det gäller system för transportadministration (TA).

– Vi byggde in LogTrade 2.0 i lagerstyrningssystemet Bitlog WMS. TA-systemet fungerar utmärkt och gör sitt jobb i det tysta.

Omkring 70 personer på lagret i Polen använder LogTrade 2.0.

– Det är ett enkelt och smidigt system att arbeta med, säger Mårten Larsson.

Hultafors Group anlitar flera transportörer. En av dessa är Dachser – ett familjeägt företag som omsätter 5,3 miljarder Euro, har 25 000 anställda runt om i Europa och fokuserar på Intelligent Logistics.

– Vi har lång erfarenhet av, och goda kunskaper om, hur smarta it-lösningar kan vässa transporter och logistik, säger Niels Staer på Dachser. Han arbetar som Manager Sales European Logistics Sweden.

Under 2015 hade Dachser fler än 10 000 sändningar av styckegods på uppdrag av Hultafors Group.

– Det rör sig dels om transporter till gör-det-själv-varuhus i Danmark, såsom XL Byg samt Stark, dels till andra detaljister i Danmark och Tyskland, säger Niels Staer. 

Hultafors på femton sekunder

Hultafors Group AB är moderbolag för Hultafors, Wibe Ladders och Snickers Workwear. Koncernen är verksam på alla stora europeiska marknader och har säljorganisationer på de allra viktigaste. De största volymerna står de nordiska marknaderna för. Hultafors Group har 620 anställda och omsätter 135 miljoner Euro. Produkterna är tillgängliga på 11 000 försäljningsställen i 37 länder. LogTrade 2.0 är inbyggt i koncernens lagerstyrningssystem, Bitlog WMS. För mer information besök gärna hultaforsgroup.se.

Att lämna tio års garanti på sina produkter hör inte till vanligheterna, men det gör Smedbo. Företaget är marknadsledare i Skandinavien inom badrumstillbehör och dekorativa beslag. Smedbo tillhör även den exklusiva skara i näringslivet som har rätt att kalla sig Kunglig hovleverantör – ett signum för svensk kvalitet och design.

Smedbo använder två varumärken: Smedbo och Beslagsboden. Företagets produkter säljs i ett 40-tal länder.

Men tillbaka till garantin. Hur är det möjligt att den varar i tio år?

– Den viktigaste orsaken är att vi är en av få tillverkare som fortfarande använder massiv mässing till produkterna. En stor fördel med mässing är att den inte rostar, säger Magnus Åhlin, ekonomichef på Smedbo.

Badrumsserierna finns att få med olika ytbehandlingar.

– Vår egen högtransparenta lack gör produkterna mer motståndskraftiga, vilket i sin tur ökar hållbarheten. Dessutom underlättas skötseln.

 

Från glömt rum till mötesplats

Badrummets status och användning i hemmet har förändrats under årens lopp.

– Från början var badrummet enbart en plats för personlig hygien. Numera är det i lika stor utsträckning en plats där vi umgås. Det är också här som de flesta av oss börjar och slutar dagen.

Förändringen av badrummets roll i hemmet sammanfaller med Sveriges starka ekonomiska utveckling på 1960-talet.

– Smedbo grundades 1967. Vid den här tiden kände många människor ett behov av att skapa vackrare badrum.

Företagets badrumsserie Herrgård blev en stor framgång. Den bidrog till en ny syn på ”det glömda rummet” och dess möjligheter.

– Idag vill allt fler sätta en personlig prägel på badrummet, säger Magnus Åhlin.

 

Effektiva handdatorer

Smedbo har lager i Tyskland, England, USA och Sverige. Centrallagret i Helsingborg ligger i frontlinjen när det gäller överblick, styrning, artikelinförsel och plock.

– Allt jobb som görs på lagret sker med hjälp av trådlösa handdatorer. Totalt har vi runt femton stycken.

Handdatorerna förser lagerpersonalen med den information som de behöver för att kunna göra ett bra jobb.

– Därmed blir det enklare för dem att fatta rätt beslut. Det leder i sin tur till att effektiviteten ökar, samtidigt som vi minimerar antalet fel.

 

Direkt, enkelt och sömlöst

LogTrade 2.0 är inbyggt i Smedbos affärssystem Microsoft Dynamics NAV. Det innebär att lagerpersonalen har tillgång till TA-systemet via handdatorerna.

– Det är en stor fördel att LogTrade 2.0 är integrerat i affärssystemet. Allt finns på ett ställe och kommunikationen är sömlös. Resultatet är en direkthet och enkelhet som sparar tid och pengar. 

Magnus Åhlin uppskattar att LogTrade 2.0 har stöd för fler än tusen transportörer i Norden.

– Det underlättar för oss om vi exempelvis får en bra offert från en ny transportör. Vi kan då snabbt och enkelt gå över i vårt system. Tack vare LogTrade 2.0 finns alla produkter och tjänster som den nya transportören erbjuder redan på plats.

Hur har kontakterna med LogTrade fungerat?

– Företagets medarbetare är snabba och serviceinriktade. Dessutom är vår kontaktperson Marcus Wigren kunnig på Microsoft Dynamics NAV.

Smedbo på femton sekunder

Smedbo utvecklar och marknadsför badrumstillbehör och dekorativa beslag. Produkterna säljs i ett 40-tal länder. Smedbo AB har 33 anställda och omsätter 148 miljoner kronor (201504). Huvudkontoret finns i Helsingborg. LogTrade 2.0 är inbyggt i företagets affärssystem Microsoft Dynamics NAV. För mer information, besök gärna smedbo.se.

Karva ut, och håll fast vid, en tydlig nisch. Bygg vidare på det som fungerar bra i verksamheten. Och expandera i lagom takt, på en marknad i taget. Så lyder framgångsreceptet för Scandinavian Photo – Nordens ledande företag för foto- och filmprodukter, med huvudkontor och centrallager i småländska Bankeryd.
 

Scandinavian Photo erbjuder helhetslösningar för foto- och filmintresserade.

– Hos oss får de inte bara en kartong med prylar, utan också inspiration, råd, kunskap och utbildning. Vi arbetar även med utställningar och mässor, säger Tomas Ankarcrona, logistikchef på Scandinavian Photo.
 

Från postorder till nätet

Kunderna består till en tredjedel av proffs, såsom fotografer och produktionsbolag. En tredjedel är entusiaster och den återstående tredjedelen nybörjare.

– Bildintresset växer 0ch många vill bli ännu bättre fotografer eller filmare.

Precis som många andra vassa företag inom näthandel började Scandinavian Photo som ett postorderföretag. Därmed lärde sig medarbetarna distansförsäljning och logistik från grunden.

– Verksamheten drog igång i en källare i Jönköping 1982. Då var postorderkatalogen motorn i försäljningen. I mitten av 1990-talet började vi sälja via webben.
 

Satsning på hybridhandel

Scandinavian Photo arbetar med hybridhandel, det vill säga en kombination av försäljning via nätet, telefon och fysiska butiker.

– En möjlighet är att köpa över disk. En annan är att handla på nätet eller via telefon och sedan hämta varorna i butik. Givetvis går det också att beställa på nätet och få utrustningen hemskickad.

Totalt har Scandinavian Photo 16 000 artiklar i sortimentet, varav omkring 7 000 finns i lager.

– Det mesta vi köper in kommer från grossister och återförsäljare i Sverige, men en hel del produkter hämtas från Fjärran östern, säger Tomas Ankarcrona.

Scandinavian Photo är generalagent för varumärkena Sigma, Think Tank, Mindshift med flera – något som innebär direktimport från Asien.

Företagets centrallager finns i Bankeryd, en mil norr om Jönköping.

– Det är ett utmärkt läge ur logistiksynpunkt. Vi är nära E4:an och mitt emellan Malmö och Stockholm.
 

Överblick och spårbarhet

Varje år skickar Scandinavian Photo 65 000 försändelser till kunder i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Tio personer arbetar med in- och utleveranserna. Omsättningen av produkter är hög.

– Runt 70 procent av allt gods som kommer till vårt lager en arbetsdag skickas ut samma dag.

Anledningen till att Scandinavian Photo valde LogTrade 2.0 var att företaget växte ur det gamla TA-systemet.

– Vi såg oss om på marknaden och LogTrade 2.0 motsvarade våra krav. Det är ett överskådligt system som hanterar transportörerna på ett bra sätt.

LogTrade 2.0 är inbyggt i Scandinavian Photos affärssystem Microsoft Dynamics NAV.

– Det är en klar fördel att båda systemen finns på ett och samma ställe. På så sätt slipper användaren öppna olika fönster.

Tomas Ankarcrona uppskattar även spårbarheten.

– Det är bra att den möjligheten finns oavsett vem vi skickar godset med.

 

Scandinavian Photo på femton sekunder

Scandinavian Photo erbjuder helhetslösningar för foto- och filmintresserade – oavsett kunskapsnivå.
Försäljningen sker via nätet, telefon och butiker i Bankeryd, Malmö, Stockholm, Göteborg och Oslo.
Scandinavian Photo Group har 140 anställda och omsätter 753 miljoner kronor (201504).
LogTrade är inbyggt i företagets affärssystem Microsoft Dynamics NAV.
För mer information besök gärna scandinavianphoto.se.

Det mesta från de bästa. Så lyder parollen för Svenssons i Lammhult.
– Designklassiker ligger oss särskilt varmt om hjärtat, säger logistikchefen Peter Wickström.

Svenssons grundades 1898 i småländska Lammhult. Företaget erbjuder möbler och heminredning från över 300 välkända varumärken. Butikerna finns i Lammhult, Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Vi har också distanshandel via svenssons.se och telefon. Näthandeln ökar för varje år.
 

Butikens förlängda arm

Svenssons i Lammhult insåg tidigt betydelsen av att kundkontakter, leveranser, leveranstider och arbete i kundernas hem hanteras på ett proffsigt sätt.

– Vi som håller på med transporter och logistik är butikens förlängda arm – och därmed en viktig del av kundens köpupplevelse.

I engelskspråkiga länder talar man om ”The Last Mile”, det vill säga den sista etappen i produktens väg från butik till kund.

– Det är oerhört viktigt att denna länk i kedjan är lika stark som upplevelsen och bemötandet i butik.

Svenssons kunder är till 99 procent privatpersoner. Företaget gör fler än 20 000 hemleveranser per år.

– Dessutom skickar vi 15 000 paket till utlämningsställen över hela Sverige.
 

Föravisering ger tidsvinster

För att nå upp till högt ställda mål har Svenssons i Lammhult valt att hantera en stor del av logistiken på egen hand.

– Vi har tre egna bilar som transporterar möbler runt om i Sverige via olika slingor.

Tio personer ingår i Svenssons leveransgrupp.

– Totalt har dessa medarbetare mer än 100 års erfarenhet av att transportera och montera designmöbler.

Svenssons erbjuder ett servicekoncept där kunden väljer nivå, och därmed även pris, på den önskade servicen.

– En möjlighet är att få leverans vid dörren. En annan är leverans och inbärning. En tredje variant är leverans, inbärning, montering och hantering av emballage, säger Peter Wickström.

När det gäller övriga transporter samarbetar Svenssons i Lammhult med LGT Bring. Tillsammans har företagen utvecklat en metod för föravisering.

– Den innebär att LGT Bring får tillgång till EDI-filen. På så sätt kan företaget tidavisera kunden via sms medan godset är på väg. Föraviseringen innebär en tidsvinst på en till två dagar.
 

Kvalitet lönar sig i längden

Logistikavdelningen på Svenssons i Lammhult består av 17 personer. All orderhantering sker i Pyramid. Sedan tre år tillbaka är LogTrade 2.0 inbyggt i affärssystemet.

– Det är rationellt att totalintegrera. Vi slipper arbeta i två system, vilket sparar tid och energi. En annan fördel är att LogTrade 2.0 är självinstruerande – något som förenklar för oss när vi lär upp nya medarbetare.

Peter Wickström och hans kollegor använder även tjänsten Control Tower.

– Vi studerar bland annat transportflöden, volymer och tendenser i olika geografiska områden. Det ger oss en överblick som gör att vi kan optimera transportflödena.

I en tid av slit, släng och slöseri med jordens resurser står Svenssons i Lammhult som en stark motkraft.

– Våra möbler kostar lite mer vid inköpet, men eftersom de håller i många år blir kostnaden under hela livscykeln ofta lägre jämfört med att byta ut mediokra möbler med korta intervaller, säger Peter Wickström.

 

Svenssons i Lammhult på femton sekunder

Svenssons i Lammhult erbjuder möbler och heminredning från över 300 välkända varumärken. Försäljningen sker dels via internet och telefon, dels via butiker i Lammhult, Stockholm, Göteborg och Malmö. Svenssons har 73 anställda och omsatte 224 miljoner kronor 2014. LogTrade är inbyggt i företagets affärssystem Pyramid. Mer information om Svensson i Lammhult finns på www.svenssons.se.

 

 

Ökade krav på snabba och precisa leveranser. Fler och fler sändningar i transportsystemet. Allt vanligare att maskiner hanterar försändelser. Det är några av skälen till att behovet av korrekt leveransinformation är större än någonsin. Här är fem tips som bidrar till att ditt företag får smidiga transporter.

1. Välj rätt produkt
Korrekta val när det gäller produkter/transportsätt underlättar leveranserna. Samtidigt skapas förutsättningar för fakturor med rätt belopp. 

2. Kontrollera adressinformation
För att godset ska komma fram så snabbt som möjligt är det viktigt att adresser, postnummer och kontaktinformation stämmer. 

3. Ange rätt kollislag ...
Genom att ange rätt kollislag betalar ditt företag rätt pris. En annan fördel är att du slipper extra avgifter. Dessutom säkerställs en snabb och smidig transport, eftersom risken att godset fastnar på en terminal på grund av bristfällig information elimineras. En egen kollislagslista i LogTrade 2.0 underlättar arbetet med att ange rätt kollislag. Samtidigt sparar ditt företag tid.

4. ... och rätt vikt 
Lägsta respektive högsta tillåtna vikt varierar mellan olika produkter och transportörer. Därför är det viktigt att dels känna till vad som gäller för den produkt som används, dels att ha koll på hur mycket det som ska skickas väger. 

5. Tänk på att paket och brev kan ha olika postnummer
Vissa företag har boxpostnummer eller storkundspostnummer, där brevsorteringen sker. Det kan innebära att paket och större försändelser tas emot på annan plats. Denna adress kan ha ett annat postnummer än det som gäller för brev. Mottagarens webbplats ger ofta klart besked.
 

Rätt mottagare – i rätt tid

LogTrade 2.0 använder webbservice – en modern teknik som kännetecknas av validering och kommunikation i realtid.

– Det fungerar som en inbyggd kvalitetskontroll. Om exempelvis ett postnummer är felaktigt säger systemet ifrån, säger Fredrik Svedberg, LogTrades vd.

En annan fördel med tvåvägskommunikation gäller uppdateringen.

– Den sker automatiskt. På så sätt har användaren alltid tillgång till den senaste versionen av systemet – med aktuella leveransvillkor, korrekt transportinformation och så vidare.

Vilka är då fördelarna med att använda korrekta uppgifter i TA-systemet?

– Den viktigaste är att godset kommer fram till rätt mottagare i rätt tid. 

En annan fördel är att beställaren sparar pengar, eftersom transportörerna tar ut avgifter för att rätta till felaktiga uppgifter.

– Dessutom sker returhanteringen betydligt snabbare om inlagda uppgifter stämmer, säger Fredrik Svedberg.

Att informera om att gods är på väg är en enkel åtgärd som har stort värde för kunden. I LogTrade. 2.0 kan du avisera automatiskt via e-post eller SMS – och det fungerar på samma sätt med alla transportörer som ditt företag använder. 

Via en länk i aviseringen ser din kund var leveransen befinner sig, utan att han eller hon behöver kontakta ditt företag. Det här sparar tid för båda parter.

– Det går även att skicka aviseringar vid andra tillfällen, exempelvis till ansvarig säljare i samband med att godset har blivit levererat, säger Fredrik Svedberg, LogTrades vd.

E-handelsföretag har också användning av funktionen Avisering

– Om ett paket har legat ett visst antal dagar på ett utlämningsställe kan e-handlaren få besked om det, vilket ger möjlighet att vidta åtgärder. Ett exempel är att skicka en påminnelse till kund.

Oavsett vilken transportör eller produkt som används i LogTrade 2.0 kan aviseringar ha samma grafiska profil och skickas ut vid olika händelser. 

– På så sätt får ditt företag ytterligare en marknadsföringskanal, säger Fredrik Svedberg, LogTrades vd.

Partnerskapet mellan Jeeves och LogTrade går in i en ny fas. Inom ett år erbjuds affärssystemets samtliga kunder att byta sin befintliga lösning för transportadministration till LogTrade 2.0. Ett annat samarbetsområde är utveckling av ny funktionalitet. 

Jeeves och LogTrade har arbetat tillsammans i tio år.

– Nu utökar vi samarbetet. Syftet är att våra kunder ska få tillgång till en ännu vassare och mera långsiktig lösning inom transportadministration, säger Magnus Grönvik, produktchef hos Jeeves. 

– Mycket glädjande att Jeeves erbjuder samtliga kunder att byta sin nuvarande lösning för transportadministration till LogTrade 2.0. Det visar på ett stort förtroende för det inbyggda TA-systemet och dess fördelar, säger Fredrik Svedberg, LogTrades vd.

Och vilka är dessa?

– LogTrade 2.0 är marknadens modernaste molnsystem för transportadministration. Det är enkelt för kunden att välja, beställa, spåra, överblicka och analysera transporter – elektroniskt och i realtid.

Det som skiljer LogTrade 2.0 från konkurrenterna är att lösningen är inbyggd i affärssystemet. 

– På så sätt sparar kunden tid och pengar. En annan fördel är att systemet passar alla transportbehov – från en handfull till tusentals sändningar per dag, säger Fredrik Svedberg.

Kontakta LogTrade om du vill veta mer om fördelarna med en inbyggd TA-lösning.

Har ditt företag många paketsändningar till återkommande kunder? Då finns det pengar att spara genom att använda funktionen Konsolidering i LogTrade 2.0. Samtidigt gör du miljön en tjänst.

Konsolidering slår ihop sändningar som under en och samma dag skickas till samma mottagare med respektive transportör och tjänst.

– Det sker exempelvis genom att två sändningar görs om till en sändning med två kollin – något som pressar ner transportkostnaderna, säger Fredrik Svedberg, LogTrades vd.

Konsolidering, eller samlastning, innebär även fördelar för miljön.

– Färre och större sändningar ger kortare transportsträckor, vilket minskar koldioxidutsläppen, säger Fredrik Svedberg.
    
Funktionen Konsolidering i LogTrade 2.0 riktar sig till företag som har många paketsändningar till återkommande kunder (B2B Paket). Kontakta LogTrade för mer information.

Nu kan du få veta i förväg vad en transport kostar. Det är möjligt tack vare tilläggsfunktionen Automatisk prisberäkning i LogTrade 2.0. 

Med Automatisk prisberäkning får du svar på vad en transport kostar redan när du skapar sändningen. 

– Det går att beräkna priser för samtliga transportörer. Informationen kan användas för att fakturera ditt företags kund, utan att du behöver vänta på transportörens faktura, säger Klas Sjöberg, försäljningsansvarig på LogTrade. 

Funktionen sparar det beräknade priset i funktionen Control Tower, som underlag för statistik och uppföljning. På det här sättet får ditt företag god överblick över den totala transportkostnaden, samtidigt som kostnaden kan brytas ner per transportör eller kund. 

– Och eftersom priset kommuniceras till affärssystemet får du möjlighet till ännu bättre beräkningar av lönsamhet per order och kund.

Automatisk prisberäkning har flera användningsområden. 

– Ett exempel är i samband med vidarefakturering av transportkostnader. Funktionen är även värdefull vid lönsamhetsberäkningar och efterkalkyler, säger Klas Sjöberg.
    
Automatisk prisberäkning riktar sig till samtliga transportköpare. Kontakta LogTrade för mer information och beställning.

Ökade krav på snabba och precisa leveranser. Fler och fler sändningar i transportsystemet. Allt vanligare att maskiner hanterar försändelser. Det är tre av skälen till att behovet av korrekt leveransinformation är större än någonsin. LogTrade 2.0 antar utmaningen och vässar valideringarna.

Rätt gods till rätt adress – så snabbt som det bara går. Så ser slutkundernas krav ut. Och det gäller både företag och privatpersoner.

– Den allmänna utvecklingen i samhället med ett allt högre tempo märks även inom transporter och logistik. Ta till exempel e-handeln, där snabba leveranser på bara några år har förvandlats från konkurrensfördel till självklarhet, säger Fredrik Svedberg, LogTrades vd.
 

Datorer, skannrar och streckkoder

Den ökade e-handeln påverkar också antalet sändningar i transportsystemet. Ett exempel är Postnord Sverige, som kan visa på en 75-procentig ökning under perioden 2006–2013 när det gäller antalet paketförsändelser.

Rationaliseringarna inom näringslivet är en annan faktor som påverkar godstransporterna. 

– Tidigare räckte det oftast med att skriva ett stort företags namn följt av exempelvis ”Port 20, Göteborg” på adresslappen. Trots att leveransuppgifterna var bristfälliga kom sändningen fram. Det var möjligt eftersom många företag hade bemannade godsavdelningar. 

Idag ser verkligheten annorlunda ut.

– Datorer, skannrar och streckkoder har tagit över inom godshantering. Den här utvecklingen har många fördelar, men den innebär också att utrymmet för felaktigheter och bristfälliga leveransuppgifter är minimalt.
 

Inbyggd kvalitetskontroll

LogTrade 2.0 använder webbservice – en modern teknik som kännetecknas av validering och kommunikation i realtid.

– Det fungerar som en inbyggd kvalitetskontroll. Om exempelvis ett postnummer är felaktigt säger systemet ifrån, säger Fredrik Svedberg.

En annan fördel med tvåvägskommunikation gäller uppdateringen.

– Den sker automatiskt. På så sätt har användaren alltid tillgång till den senaste versionen av systemet – med aktuella leveransvillkor, korrekt transportinformation och så vidare.
 

Rätt mottagare – i rätt tid

En ny version av LogTrade 2.0 släpps den 29 november. Den heter 2.14.5.

– Vi har sett över valideringarna. Tanken är dels att öka möjligheterna att kunna redigera en sändning i ett tidigt skede om användaren har angett felaktig information, dels att undvika förseningar på grund av bristfälliga uppgifter. 

Vilka är då fördelarna med att använda korrekta uppgifter i TA-systemet?

– Den viktigaste är att godset kommer fram till rätt mottagare i rätt tid. 

En annan fördel är att beställaren sparar pengar, eftersom transportörerna tar ut en avgift för att rätta till felaktiga uppgifter

– Dessutom sker returhanteringen betydligt snabbare om inlagda uppgifter stämmer, säger Fredrik Svedberg.

Fotnot. Begreppet validering kommer från engelskans validation. Det innebär att någon godkänner exempelvis ett dokument och bekräftar att innehållet i dokumentet är korrekt. 

 

Tre tips för korrekt leveransinformation 

1. Kontrollera att adresser, postnummer och kontaktinformation stämmer. 

2. Välj rätt produkt/transportsätt för vald transportör.

3. Vissa företag har boxpostnummer eller storkundspostnummer, där brevsorteringen sker. Det kan innebära att paket och större försändelser tas emot på annan plats. Tänk på att denna adress kan ha ett annat postnummer än det som gäller för brev.

 

Att gå från en av marknadens största aktörer till ett mindre företag i branschen kan synas vara ett stort steg. Klas Sjöberg, nytillträdd försäljningsansvarig på LogTrade, gjorde språnget – och kom till ett företag som visade sig vara något annat än han hade trott.

Klas Sjöberg är civilingenjör i industriell ekonomi.

– Jag började min logistikbana på Procter & Gamble. Därefter följde åtta år på Memnon Networks; de sista åren som storkundssäljare.

Efter många år i Stockholm kände Klas och hans familj att det var dags att flytta till Skåne.

– För min del var det ett naturligt steg, eftersom jag är uppvuxen här. Dessutom finns det ett stort fokus på Supply Chain och logistik i regionen, liksom intressanta och kunniga kunder.

Strax därefter hörde ett rekryteringsföretag av sig och berättade att LogTrade sökte en försäljningsansvarig.

– Till en början var jag tveksam – av tre skäl: jag såg LogTrade som en liten aktör, jag hade hört från transportörer att det var svårt att komma i kontakt med företaget och jag kände osäkerhet inför den starka fokuseringen på att vara en inbyggd lösning.
 

Litet och stort företag

Klas Sjöberg kommer närmast från en TA-aktör med nära 100 miljoner kronor i omsättning – runt fem gånger så mycket som LogTrade.

– LogTrade är ett litet, sammansvetsat gäng med hög kompetens och lång erfarenhet inom TA-området. Kunder, transportörer och leverantörer av affärssystem känner till oss som arbetar i företaget, säger Fredrik Svedberg, LogTrades vd.

Sett till antalet sändningar är LogTrade inte någon liten aktör.

  – Våra kunder skickar 115 000 sändningar per dag. Och snart är vi uppe i sammanlagt 100 miljoner sändningar sedan 2008, då LogTrade 2.0 kom ut på marknaden.
 

Flera förbättringar för transportörer och slutkunder

LogTrade är det inbyggda TA-systemet. Historiskt sett har det inneburit att företaget har fokuserat på samarbete med affärssystem. 

– Vi kommer att fortsätta vara det inbyggda TA-systemet. Det nya är att vi kraftsamlar för att underlätta och utveckla kontakterna med transportörer och slutkunder. Det är därför vi har rekryterat Klas, som har gedigen erfarenhet inom området, säger Fredrik Svedberg.

Ett annat exempel på denna satsning är att LogTrades support har ett nytt ärendesystem. Ett tredje är att företaget har bytt telefonväxel.

– Dessutom har vi förstärkt supporten genom nyanställningar, säger Klas Sjöberg.
 

En del av företagets affärssystem

LogTrade 2.0 är marknadens modernaste molnsystem för transportadministration.

– Systemet passar bäst för företag som har daglig hämtning av gods, använder mer än en transportör och vill ha en integrerad och automatiserad TA-lösning, säger Fredrik Svedberg.

En annan styrka är valfriheten.

– Vi har stöd för fler än tusen transportörer i Norden. Och det är enkelt att lägga in egna transportörer, säger Klas Sjöberg.

LogTrade 2.0 är i de flesta fall en del av företagets affärssystem.

– Att systemet är inbyggt innebär att användaren slipper hantera två produkter. På så sätt känner han eller hon igen sig i gränssnitt och kommandon. Det sparar tid, samtidigt som utbildningsbehovet är minimalt, säger Fredrik Svedberg.
 

Länken mellan transportör och slutkund

LogTrade strävar efter att vara en naturlig länk mellan transportör och slutkund.

– Vi vill hjälpa transportörerna att korta ner tiden från den första kontakten med slutkunden till att transporterna rullar enligt avtal. Målet är att bidra med hög tillgänglighet, snabba integrationer och expertis inom transportadministration, säger Fredrik Svedberg.

LogTrade har flera konkreta förslag på gång inom dessa områden.

– Men innan vi går vidare vill jag gärna träffa transportörerna för att ta del av deras tankar och synpunkter; ett arbete som inleds inom kort, säger Klas Sjöberg.

Och hur är det med de frågetecken som han hade för några månader sedan?

– De rätades ut när jag fick en större inblick i vad LogTrade är och står för. Idag vet jag att LogTrade klarar av ett stort antal sändningar, med hög tillgänglighet.

Klas Sjöberg anser att de förbättringar som LogTrade har gjort under den senaste tiden har underlättat för kunder och partners att komma i kontakt med företaget.

– Lägg till det att jag har sett med egna ögon hur enkelt det är att komma igång med systemet för de kunder som inte använder LogTrade 2.0 som inbyggd lösning. Därför ser jag som en av mina viktigaste uppgifter att göra fördelarna med LogTrade 2.0 ännu mera kända på marknaden.

Fler och fler affärssystem upptäcker fördelarna med en inbyggd lösning när det gäller transportadministration. Bara under de senaste månaderna har SAP, GKS och HansaWorld
byggt in LogTrade. Att TA-systemet är inbyggt har flera fördelar för affärssystemens kunder.

En av de mest uppskattade är smidigheten.

– Användaren arbetar i ett enda system. Därmed behöver han eller hon aldrig ge sig ut
i ett annat gränssnitt för att hantera transportadministrationen. Det sparar tid, säger Fredrik Svedberg, LogTrades vd.

Men det gäller väl även om det finns en standardkoppling mellan affärssystemet och LogTrade 2.0?

– Två system som kopplas ihop är likväl två system som användaren behöver hantera.   

En annan fördel med en inbyggd lösning är att det går snabbt att komma igång, eftersom utbildningsbehovet är minimalt.

– LogTrade är en del av affärssystemet. Därmed arbetar användaren i samma gränssnitt
som tidigare, vilket gör att han eller hon känner igen sig i struktur, menyer och kommandon. Allt som behövs för att dra igång TA-systemet är några knapptryckningar, säger Fredrik Svedberg.
 

Automatisk uppdatering

En tredje fördel är kopplad till att LogTrade 2.0 använder webbservice – en modern teknik
som kännetecknas av validering och kommunikation i realtid.

– Uppdateringen sker automatiskt. Det innebär att användaren alltid har tillgång till den senaste versionen av LogTrade 2.0 – med aktuella leveransvillkor, korrekt transportinformation, rätt postnummer och så vidare.

En annan styrka med en inbyggd lösning är att TA-systemet blir tillgängligt för ännu fler
i företaget.

– Ett genomsnittligt affärssystem består av tjugofem moduler. I en inbyggd lösning går det
att komma åt LogTrade 2.0 via alla moduler i systemet – något som innebär att medarbetare från flera olika avdelningar får tillgång till viktiga funktioner i TA-systemet, såsom track and trace, säger Fredrik Svedberg.

Klicka här för att se vilka affärssystem som har byggt in LogTrade 2.0

Denna nyhet finns även som en del av vårt nyhetsbrev, se webbversion av nyhetsbrev

Få företag kan stoltsera med en marknadsandel på 90 procent. Ett av dessa är Egmont Kids Media Nordic AB, som dominerar den svenska marknaden för serietidningar. Bland titlarna kan nämnas Kalle Anka & Co, Bamse och Fantomen. Företagets spel och pussel marknadsförs under varumärket Kärnan. TA-systemet heter LogTrade 2.0. 

– Att köpa in och kommersialisera rättigheter är en viktig del av vår verksamhet. Vi samarbetar exempelvis med Disney, Mattel, Warner, Sveriges Television och Svensk Filmindustri, säger Wilhelm Åkesson. Han arbetar som NAV Solution Manager på Egmont Kids Media Nordic, med huvudkontor i Malmö.

– Jag koordinerar inköp inom IT och arbetar med projektledning, utveckling och support som gäller affärssystemet.
 

Från papper till skärm

Den största utmaningen för Egmont Kids Media Nordic 2014 är marknadens förflyttning från analogt till digitalt. 

– Upplagorna för så gott som alla tryckta medier viker. Även leksaksmarknaden känner av att dagens barn och ungdomar ägnar allt mer tid åt mobiler, datorer och surfplattor.

Hur möter Egmont Kids Media Nordic denna verklighet?

– Vi rör oss också allt mer mot digitala kanaler. Kalle Anka och Bamse är redan där, för att ta två exempel.
 

Uppskattad spårbarhet

Egmont Kids Media Nordics centrallager finns i Malmö. Härifrån sker leveranserna till Sverige och Danmark. 

 – Våra tidningar distribueras via Tidsam. Övriga produkter, såsom spel och pussel, skickas till detaljisterna med hjälp av LogTrade 2.0. 

Egmont började använda LogTrade 2001. Sedan 2008 är LogTrade 2.0 inbyggt i Microsoft Dynamics NAV, företagets affärssystem.

– TA-systemet ska varken märkas eller synas. Det ska finnas i bakgrunden och fungera problemfritt. Så är det med LogTrade 2.0.

När en order kommer in till huvudkontoret i Malmö skickas den till centrallagret. Lagerpersonalen plockar och packar beställningen. Nästa steg är att förse den med frakthandlingar och transportetiketter. 

– LogTrade 2.0 är smidigt att arbeta med. Särskilt bra är att systemet är inbyggt. Det sparar tid och förenklar för användaren.

Wilhelm Åkesson uppskattar även spårbarheten.

– Vi får en hel del frågor från kunderna när det gäller leveranser. Därför är det bra att LogTrade 2.0 skickar tillbaka information så att sändningarna går att spåra.
 

LogTrade 2.0 expanderar

Nästa steg för Egmont Kids Media Nordic när det gäller logistik är att se till så att även företagets bokklubbar får tillgång till LogTrade 2.0.

– Att skicka ut premier till prenumeranter tar mycket tid. Lägg till det att arbetet sker manuellt. Genom att föra över denna verksamhet till LogTrade 2.0 får vi en smidigare hantering och högre spårbarhet.

Till sist: Var kommer företagsnamnet ifrån?

– Koncernens grundare hette Egmont H Pedersen. Han drog igång Egmont som 17-åring 1878
 

Egmont på femton sekunder

Egmont Kids Media Nordic AB producerar serietidningar, magasin, digitala medier, pussel, spel och leksaker. Företaget omsätter 530 miljoner kronor (2012) och har ett hundratal anställda i Malmö. Egmont Kids Media Nordic ingår i den internationella mediekoncernen Egmont, som omsätter 1,4 miljarder Euro och verkar i ett trettiotal länder. Egmont Kids Media Nordic använder LogTrade 2.0 som en inbyggd del av Microsoft Dynamics NAV. Leverantör av affärssystemet är Tectura.

 Denna nyhet finns även som en del av vårt nyhetsbrev, se webbversion av nyhetsbrev

– Intresset för att odla eget och arbeta i trädgården ökar. Man kan säga att vi säljer en livsstil. Målet är att skapa rum i trädgården för villaägare i Norden. Det säger David Gunnarsson, logistiker på Willab Garden.

Willab Garden i skånska Båstad är Nordens ledande leverantör av uterum och växthus. Företaget startades av Rune Williamsson 1972. Från början var inriktningen djurvårdsprodukter via postorder. 

– I mitten av 80-talet gick vi över till att producera och sälja växthus – och 1993 tillkom uterum i sortimentet.
 

Högsäsong från mars till juni

Willab Garden köper in stora partier direkt från tillverkarna. På så sätt kan företaget erbjuda slagkraftiga priser. 

– Dessutom utvecklar vi egna produkter i samarbete med leverantörerna, säger David Gunnarsson.

Willab Garden har butiker i Båstad, Bromma och Greve utanför  Köpenhamn. En växande del
av försäljningen sker via nätet.

– Vår högsäsong är från mars till och med juni, med ytterligare en topp direkt efter semesterperioden. Vinterhalvåret ägnar vi till stor del åt att planera, förbereda och effektivisera inför kommande säsong.
 

Tunga och skrymmande produkter

David Gunnarssons uppgift är att styra och planera utgående leveranser. 

– Målet med mitt arbete är att optimera transporterna när det gäller tid, ekonomi och miljö.

Växthus och uterum innebär tunga och skrymmande leveranser till kunderna – något som ställer höga krav på transporter och logistik.

– Vissa av våra produkter levereras omonterade i paket, medan andra skickas på kranbil och lyfts på plats hos kunden.

Willab Garden använder LogTrade 2.0 som en inbyggd del av affärssystemet Jeeves. 

– När kunden gör en beställning slussas den via affärssystemet till lagret för plockning. Större beställningar hanteras och planeras av oss på logistikavdelningen.

Under högsäsong kommer lastbilarna i strid ström till Willab Gardens anläggning.

– Vi levererar tusentals växthus och uterum varje år. Utöver det erbjuder vi ett brett sortiment
av tillbehör för odling. Totalt innebär det mellan 10 och 15 avgångar per dag under högsäsong.
 

Inbyggd kvalitetskontroll

På Willab Garden arbetar cirka 30 personer med LogTrade 2.0.

– Vi uppskattar den inbyggda kvalitetskontrollen i systemet. LogTrade 2.0 skriver bara ut transportetiketten när informationen är korrekt. Om exempelvis ett postnummer är felaktigt säger systemet ifrån.

En annan fördel är spårbarheten.

– LogTrade 2.0 rapporterar tillbaka till affärssystemet. Varje leverans får ett sändningsnummer, vilket gör att vi kan spåra godset.

Willab Garden använder LogTrades support vid frågor som gäller TA-systemet.

– Det fungerar bra. Kontakterna är positiva och vi får snabba svar.

Willab Garden siktar på att expandera ytterligare.

– Danmark är en växande marknad, liksom Norge. Därför har vi egna webbutiker i dessa länder.

Företagets snabba expansion märks även i Båstad.

– I snitt tillkommer en byggnad per år på området, säger David Gunnarsson. 
 

Willab Garden på femton sekunder
Willab Garden är Nordens ledande leverantör av uterum och växthus. Företaget, som finns
i Båstad, har butiker i Båstad, Bromma och Greve utanför Köpenhamn. En växande del
av försäljningen sker via nätet. Willab Garden har ett 80-tal anställda och omsätter
220 miljoner kronor (2012). Företaget använder LogTrade 2.0 som en inbyggd del av Jeeves.
Leverantör av affärssystemet är Evry.

Allt fler köper allt mer på nätet. Faktum är att den andel av Sveriges ekonomi som drivs
av Internet växer med tio procent per år. Nordisk E-handels förmåga att skapa, förpacka
och sälja kompletta plattformar för webbutiker har gjort företaget till en snabbväxare.
Lösningen inom frakt och logistik heter LogTrade 2.0.

För sju år sedan köpte Runar Wahlgren och hans kollega Leif Lindberg ett företag som arbetade med e-handelsplattformar. Vid den här tidpunkten var e-handeln på väg in i en andra våg efter dotcom-kraschen vid millennieskiftet. 

– Vårt mål var att automatisera och paketera produkten så mycket som möjligt – och sälja den till ett slagkraftigt pris, säger Runar Wahlgren, Nordisk E-handels vd.

Vid starten hade Nordisk E-handel ett trettiotal kunder.

– Arton månader senare hade vi 700. Och idag är antalet uppe i 1 200. 
 

Från pris till kundnytta

Nordisk E-handels framgångar är ett exempel på den snabba tillväxt som näthandeln har haft under de senaste åren. 

– Idag är allt och alla på nätet – från internationella bolag till lokala aktörer. I Sverige
finns 12 000–20 000 företag med webbutiker, säger Runar Wahlgren.

I e-handelns barndom handlade det mesta om priset. Idag är slagkraftiga priser en självklarhet. Fokus ligger istället på att erbjuda tjänster och lösningar som ger kunderna mervärden. Även Nordisk E-handels produkter bygger på denna filosofi.

– Med vårt baspaket får kunderna tillgång till tolv färdiga moduler som behövs för att driva en webbutik på ett effektivt sätt – från sortiment och prishantering till frakt och logistik. Dessutom erbjuder vi ett Premiumpaket för digitala affärer. Betalningen för tjänsterna sker i form av en startavgift och en månadsavgift.
 

Sparar tid och pengar

Ett annat mervärde som Nordisk E-handel erbjuder kunderna är LogTrade 2.0. TA-systemet är inbyggt i företagets Baspaket under namnet NEHTA, Nordisk E-handel Transportadminstration.

– Tidigare hade vi tre olika system för transportadministration, men för ett år sedan bestämde
vi oss för att förenkla för kunderna.

Den största fördelen med att LogTrade 2.0 är inbyggd i Baspaketet är att Nordisk E-handels kunder sparar tid och pengar.

– Idag talas det mycket om tid per försändelse. Genom att minska den tid som läggs på varje order går det att spara pengar, säger Runar Wahlgren.

I andra e-handelsplattformar måste kunden hantera två olika system när det gäller frakt och logistik. Uppgifter ska exporteras från det ena systemet till det andra för att sedan jämföras och kontrolleras.

– Allt detta slipper våra kunder. De använder ett enda system, eftersom all transportadministration sker via vår plattform. Tidsbesparingen är cirka fem minuter per order.
 

Inbyggt mervärde

Nordisk E-handel hanterar även support inom transportadministration.

– Vi kan svara på de vanligaste frågorna. Behövs det specialistkunskaper är LogTrades support en resurs. 

En förutsättning för bra inbyggda lösningar är att samarbetet mellan leverantör och partner fungerar på ett smidigt sätt. 

– LogTrade är ett innovativt och flexibelt företag. Jag uppskattar särskilt lyhördheten inför våra önskemål. 

Vad innebär samarbetet med LogTrade för Nordisk E-handels kunder?

– Vår lösning automatiserar och effektiviserar kundernas hantering och flöden. LogTrade 2.0
är en viktig del av det mervärde vi erbjuder, säger Runar Wahlgren.

 

Nordisk E-handel på femton sekunder
Nordisk E-handel erbjuder en komplett plattform för webbutiker. På kundlistan finns Granit, Storstockholms Lokaltrafik (SL), Securitas, Höganäs, Falck Secure och omkring
1 200 andra företag. Dagens Industri utsåg nyligen Nordisk E-handel till Gasellföretag. Omsättningsökningen under mätperioden var 236 procent. Nordisk E-handel finns i Malmö, Göteborg, Oslo och Stockholm. Företaget har byggt in LogTrade 2.0 i sitt Baspaket under det egna varumärket NEHTA, Nordisk E-handel Transportadministration.

Denna nyhet finns även som en del av vårt nyhetsbrev, se webbversion av nyhetsbrev 

Nu ökar valfriheten för dig som skickar gods till eller från Danmark. LogTrade 2.0 har nämligen stöd för de ledande transportörerna på den danska marknaden.

– LogTrade strävar efter att erbjuda en nordisk lösning för transportadministration. Därför är det glädjande att vi nu även kan erbjuda ett brett stöd för transportörer på den danska marknaden, säger Fredrik Svedberg, vd för LogTrade.

Bland de leverantörer i Danmark som LogTrade 2.0 har stöd för kan nämnas Dachser, Danske Fragtmaend, DHL Express, GLS, Post & PostNord Logistics samt UPS.

Och LogTrades satsning på Norden fortsätter.

– Nästa land på tur är Norge. Vi återkommer längre fram med information om vilka transportörer det handlar om, säger Fredrik Svedberg.

Kontakta oss här för att få tillgång till transportörer på den danska marknaden.
 

Transportörer på den danska marknaden
som LogTrade 2.0 har stöd för – några exempel

• Dachser
• Danske Fragtmaend
• DHL Express
• GLS
• Post & PostNord Logistics 
• UPS
 

Bitlog, en samarbetspartner till Epicor, har byggt in LogTrade i affärssystemet Epicor iScala. 

Epicor iScala är ett affärssystem för multinationella företag samt stora lokala och regionala företag som har betydande handel med utlandet.

– Genom att integrera LogTrade får användarna av Epicor iScala tillgång till en av de bästa lösningarna för transportadministration, säger Fred Boström, vd för Bitlog.

– LogTrade är det inbyggda TA-systemet. Det som skiljer vår lösning från konkurrenterna är att LogTrade 2.0 är integrerat med affärssystemet. På så sätt slipper den enskilde användaren hantera två produkter. Samtidigt sparar företaget tid och pengar, säger Fredrik Svedberg, vd för LogTrade.

LogTrade 2.0 har stöd för fler än tusen transportörer i Norden. 

– Dessutom är det enkelt för kunden att lägga in egna samarbetspartners, säger Fredrik Svedberg.

Bitlog är specialist på lösningar som effektiviserar order- och lagerhantering. Företaget har tidigare integrerat LogTrade i sin egenutvecklade programvara för logistik, LeanLog.

– Hultafors och 3M är två exempel på kunder som använder Bitlogs programvara tillsammans med LogTrade, säger Fred Boström.

DACHSER har inlett ett samarbete med LogTrade. Syftet är att logistikleverantörens
kunder 
i Norden ska administrera sina transporter med hjälp av LogTrade 2.0. 

– En viktig anledning till samarbetet är LogTrades särskiljande position som inbyggt system
för transportadministration i bland annat Microsoft 
Dynamics, säger Peter Hut, Nordic Quality and E-service Manager på DACHSER. 

DACHSER är en av Europas största leverantörer inom logistik och transporter. Företaget
erbjuder bland annat vägtransporter, lagerservice 
och Do It Yourself-logistik.

– Vi kombinerar lång erfarenhet med den senaste informationstekniken. Resultatet är ofta nyskapande tjänster, lösningar och tankesätt, säger Peter Hut.

DACHSER är ett familjeägt företag med cirka 24 000 anställda i hela världen. Huvudkontoret finns i Kempten i Tyskland. Koncernen omsätter omkring 40 miljarder kronor.

”Mycket 'godis' ingår när kunden vill integrera.” ”Standardiserat system som fungerar bra.” ”Lättarbetat – och ren, klar bild vid registrering av ny order.” Så löd tre av kommentarerna när en av landets största transportörer satte betyg på LogTrade 2.0.

– Transportörerna är viktiga samarbetspartners för oss. Dessutom är de proffs på transporter. Därför är vi särskilt glada för berömmet, säger Fredrik Svedberg, LogTrades vd.

Utvärderingen ingick som en del i en tvådagarsutbildning som LogTrade och andra företag inom transportadministration genomför för transportörer. 

En av frågorna i utvärderingen löd: ”Hur anser du att vårt utbud av godkända TA-system täcker kundbehovet?” Fler än en tredjedel av de tillfrågade, 37 procent, gav högsta betyg (5) till LogTrade 2.0, medan övriga 63 procent satte betyget 4.

– Att samtliga deltagare på utbildningen gav vår produkt det högsta eller näst högsta betyget
är ett kvitto på att de omkring 60 000 utvecklingstimmar som ligger bakom LogTrade 2.0 har gett resultat, säger Fredrik Svedberg.
 

Varför välja LogTrade?

Vad kan då LogTrade och andra TA-leverantörer förbättra? Även här gav transportörens medarbetare klara besked. Här är två röster:

”TA-leverantörer måste bli bättre på att förklara vad just de är bäst på. Det känns som att många leverantörer har samma kunderbjudande, samma produkter, liknande pris och nisch.” ”Flera TA-leverantörer behöver förbättra sin kommunikation med kunderna – och vässa sina kunderbjudanden.”

– Det här har vi tagit till oss. I våras genomförde LogTrade ett omfattande varumärkesarbete. Syftet är att befintliga och blivande kunder snabbt ska få svar på frågan ”Varför ska jag använda LogTrade 2.0 istället för konkurrenten A, B, C, eller D?”, säger Fredrik Svedberg.
 

Det inbyggda TA-systemet

Och vad blev resultatet?

– LogTrade är det inbyggda TA-systemet. Det som skiljer vår lösning från konkurrenterna är att LogTrade 2.0 är integrerad med affärssystemet. På så sätt slipper du hantera två produkter. Samtidigt sparar företaget tid och pengar.  

För en tid sedan lanserade LogTrade en ny webbplats som tydliggör företagets konkurrensfördelar. 

– Nästa steg är att vässa kommunikationen med våra olika målgrupper. Vi återkommer om detta under hösten, säger Fredrik Svedberg. 

DataPartner i Helsingborg, en partner till Visma, har byggt in LogTrade i affärssystemet Visma Business. DataPartner har sedan tidigare byggt in LogTrade i Visma Administration (tidigare SPCS). 

– Genom att LogTrade är integrerad i Visma Business får kunderna tillgång till en kraftfull lösning inom transportadministration, säger Ulf Jerlebo, vd för DataPartner i Helsingborg.

– Vi är stolta över att DataPartner än en gång har valt att bygga in LogTrade 2.0. Därmed får Visma Business kunder möjlighet att välja, beställa, spåra, överblicka och analysera transporter – elektroniskt och i realtid, säger Fredrik Svedberg, vd för LogTrade. 

LogTrade 2.0 har stöd för fler än tusen transportörer i Norden. Och det är enkelt för kunden att lägga in egna samarbetspartners. 

– En annan fördel är att systemet passar alla transportbehov – från en handfull till tusentals sändningar per dag, säger Fredrik Svedberg. 

En av de första kunderna att börja använda LogTrade inbyggt i Visma Business är Folkpool.